Sfânta Împărăteasă Elena, descoperitoarea Adevăratei Sfinte Cruci

May 28, 2014: St. Helena Discovering The True Cross Of Jesus's Crucifixion During A Pilgrimage To The Roman Province Of Syria Palaestina In The 4th Century. After A Greek Ms Of The 9th Century In The National Library, Paris. Saint Helena Or Saint Helen, C.?250 – C.?330. Consort Of The Roman Emperor Constantius Chlorus And The Mother Of The Emperor Constantine The Great. From Cassell's History Of England, Published C.1901 (Credit Image: © Ken Welsh/Design Pics via ZUMA Wire) FOTO: Hepta
  • A fost prima împărăteasă romană care a îmbrățișat creștinismul.
  • Sfânta Împărăteasă Elena a fost renumită pentru milostenia sa, pentru eforturile sale de a construi numeroase biserici.
  • S-a născut la Daprasano (Nicomedia), într-o familie umilă și păgână.

A fost prima împărăteasă romană care a îmbrățișat creștinismul. Sfânta Împărăteasă Elena a fost renumită pentru milostenia sa, pentru eforturile sale de a construi numeroase biserici. S-a născut la Daprasano (Nicomedia), într-o familie umilă și păgână.

Cu toate acestea, a reușit să devină soția lui Constantius Chlorus, un general roman care a fost numit Cezar al imperiului în anul 293 d.Hr. de către Maximian. A fost, de asemenea, mama împăratului Constantin, care a pus capăt persecuțiilor împotriva creștinilor din Imperiul Roman.

Deși Constantius Chlorus a renegat-o pe Sfânta Elena, când acesta a murit, iar fiul său a devenit împărat, a trimis după mama sa la curte. Elena, la vârsta de aproape 80 de ani, a început un pelerinaj în Țara Sfântă.

Ajunsă la Ierusalim, a urmărit îndeaproape săpăturile de relicve. Ea a fost cea care a ordonat săpăturile de la Golgota și astfel a găsit Crucea cea Adevărată, cuiele și semnul de lemn al lui Iisus Hristos.

De fapt, pentru a determina care era Crucea cea Adevărată – au fost găsite trei, celelalte două aparținând hoților – a așezat câte un bolnav pe fiecare dintre ele. Cel care s-a vindecat este cel care a stabilit care era Crucea Cea Adevărată. De aceea, Sfânta Elena este reprezentată de obicei cu Sfanta Cruce.

Tot atunci, s-au găsit și piroanele și scara folosită de ostași, care a fost trimisă la Roma în anul 326. Părți din Crucea cea Adevărată au fost trimise inițial în trei locuri: la Roma, la Constantinopol și la Ierusalim.

Acest moment al găsirii Crucii răstignirii lui Iisus Hristos este prăznuit de Biserică în fiecare an la 6 martie.

În zilele noastre, multe biserici au în posesie bucăți din ceea ce tradiția pretinde că este Crucea cea Adevărată. Autenticitatea unora din acestea nu este acceptată unanim de cei de credință ortodoxă.

Veridicitatea mărturiilor despre descoperirea Crucii este pusă sub semnul întrebării de unii creștini. Acceptarea și credința privind această parte a tradiției care aparține perioadei primare din istoria Bisericii este, în general, acceptată fără multe semne de întrebare de Bisericile Ortodoxă și Romano-Catolică.