• Fotografii cu tancuri și uniforme rusești inscripționate cu simboluri care reprezintă literele „Z” și „V” au condus la speculații privind originea lor.
  • Subiectul a ocupat prima pagină a ziarelor, după ce gimnastul rus, Ivan Kuliak, a fost văzut purtând inscripția „Z”, pe tricou, în timp ce concura la Cupa Mondială de gimnastică artistică din Doha, Qatar.
  • Un fost ofițer de informații a spus că „este posibil ca rușii să folosească (astfel de simboluri) ca un semnal că războiul din Ucraina face parte dintr-un conflict mai amplu între antlantismul din vest și eurasianismul din est”.

Pe măsură ce invazia rusă în Ucraina a intrat în cea de-a doua săptămână, au apărut fotografii cu tancuri și uniforme rusești inscripționate cu diverse simboluri, inclusiv Z” și „V”, ceea ce a dus la speculații cu privire la semnificația și originea lor exactă.

Subiectul a ținut prima pagină a ziarelor duminică, după ce gimnastul rus, Ivan Kuliak, a fost văzut purtând un „Z” pe piept, în timp ce concura la Cupa Mondială de gimnastică artistică din Doha, Qatar, alături de ucraineni.

Între timp, Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG) a anunţat că va deschide o procedură disciplinară împotriva sportivului rus, Ivan Kuliak, pentru „comportamentul şocant” pe care l-a avut la Cupa Mondială de gimnastică artistică de la Doha (Qatar), în weekend, când a afişat la ceremonia de premiere un simbol de susţinere a invaziei ruse în Ucraina.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Comentatorii sunt de acord că „Z” semnifică, în linii mari, sprijinul pentru invazia președintelui rus, Vladimir Putin, în Ucraina. Dar semnificațiile sale exacte, împreună cu omologul său „V”, ar putea fi mult mai profunde. Litera „Z” ar putea avea o dublă semnificație, „Zapad” (vestul) sau „Z” de la inițialele președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Litera „V” ar putea fi un simbol pentru „Vostok” (estul).

„Rușii iubesc simbolismul”, a declarat, pentru Fox News, fostul ofițer de informații, Rebekah Koffler.

O altă posibilă utilizare a acestor simboluri ar putea fi aceea de a distinge echipamentele militare rusești de cele ucrainene.

În ciuda faptului că niciuna dintre aceste litere nu apare în alfabetul chirilic, ambele simboluri, „V” și „Z”, sunt afișate pe pagina oficială de Instagram a armatei ruse. Într-o postare, un soldat rus este prezentat cu un „Z” suprapus peste fotografie.

„Ei vă protejează pe voi și lumea. Să-i susținem pe băieții noștri”, se arată în legendă.

Fostul ofițer de informații, R. Koffler, a mai declarat, pentru Fox News, că este posibil ca rușii să folosească simbolurile latine ca un semnal că războiul din Ucraina face parte dintr-un conflict mai amplu între atlantismul din vest și eurasianismul din est.