• Datorită solstiţiului de vară de astăzi, până în 25 iunie, avem cea mai mare durată a zilelor din an.
  • De mâine, zilele se vor scurta treptat pana în decembrie, pentru că soarele apune mai devreme.
  • În ultima săptămână din iunie şi în luna iulie, dar şi în toamnă, ţi se vor arăta la observatorul astronomic din capitală: Luna, Marte, Jupiter şi Saturn.

Solstiţiul de vara a avut loc astăzi la 44 de minute după miezul nopţii. La 7-8 ore mai târziu, s-a produs şi eclipsa de soare.

Astronomul Elizabeth îţi spune ce înseamnă solstiţiul, ce se va întâmpla zilele viitoare şi ce planete vei putea vedea prin telescop luna următoare.

„Astăzi s-a produs solstiţiul de vară. Ce înseamnă acest lucru? Soarele a ajuns la cea mai mare înălţime pe cer. În perioada aceasta, până în 25 iunie, avem cea mai mare durată a zile.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Chiar astăzi, ziua durează 15 ore şi 32 de minute, adică foarte mult. Dar de astăzi până în decembrie, ziua o să înceapă treptat, treptat să scadă. Astăzi s-a produs şi o eclipsă de soare. S-a văzut din România parţială. Ea a fost o eclipsă inelară de soare.

În luna iulie, deja o să avem si planete pe cer, cum este Jupiter. Dacă veniţi la sfârsitul lunii iulie şi în toamnă, vom avea şi Marte pe cer şi Jupiter, şi Saturn”, spune Elizabeth Petrescu, astronom.

Astăzi, au avut loc pe cer două evenimente majore. Unul dintre ele este solstiţiul de vară, iar celălalt este o eclipsă parţială de soare.

Dacă eşti curios cum se vede o astfel de eclipsă de la un observator astronomic, ei bine, va trebui să aştepţi până în 2021, în vară, când va fi următoarea eclipsă.