• Travel Weekly: România vrea să devină unul dintre actorii principali în turismul internațional.
  • TW: România oferă situri UNESCO, Munții Carpați, Delta Dunării și stațiuni pe litoralul MN.
  • TW: România promovează cultura și gastronomia, prin trasee sugerate și aplicație pentru turiști.

Peste ocean se aude de România tot mai mult. Publicațiile americane recomandă țara noastră pentru gastronomia diversificată și bogăția culinară. Printre preparatele menționate se numără storceagul, sarmalele cu carne de capră din Buzău sau păstrăvul afumat din Cetate.

Spre deosebire de vecinii noștri, România se străduiește să-și găsească locul pe scena turismului internațional. Alex Strugari, chef bucătar spune că avem o gastronomie extraordinară, redescoperită de bucătarii profesioniști, iar noul val culinar aduce o experiență fine dining.

Ce-i face pe americani să ne promoveze? Și care e mancarea preferată a turiștilor?

„În primul rând majoritatea străinilor care vin în România vor să descopere cultura locală și asta și prin mâncare, bineînțeles. Avem restaurantele tradiționale care sunt populate în procent de 60-70% de turiști străini. Asta se întâmplă la Cluj, pot să vă spun, caz concret. Putem să ne promovăm pe mâncare. Bucătăria noastră este una variată și foarte bună. Avem mâncarea în funcție de specificul zonei. Fiecare zonă are o bucătărie puțin diferită. Doar în județul Sălaj, sunt peste 300 de rețete de ciorbă adunate. Iar Mircea Groza a făcut o carte pe tema asta. Deci bucătăria asta e foarte variată mai ales pe capitolul de ciorbe. Avem cele mai multe ciorbe și supe din lume”, a explicat Alex Strugari, chef bucătar, pentru Aleph News.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Cum am putea să promovăm această diversitate gastronomică românească?

Din păcate, în perioada comunismului, bucătăria s-a standardizat. Gusturile s-au denaturat. În Ardeal, în Transilvania, făceam sorceac de pește, iar în sud la Dunere, se făcea varză. La Cluj și aici e total greșit. Fiecare mâncare e făcută pe specificul zonii, nu putem să o reproducem în zona noastră pentru că nu avem parte de aceleași ingrediente. De aceea trebuie să rămână ceva zonal, ceva local. Acum avem parte de ajutor și din partea statului prin punctele gastronomice locale, unde eu, ca și particular, pot să invit lume la mine acasă să gătesc produse din grădina mea și să așez 14 oameni la masă. Dar cu generațiile tinere de bucătari școliți în afară sau chiar în țară, începe să evolueze tot mai mult, să se redescopere rețetele vechi dinainte de comunism, să se facă fine dining pe bucătărie românească cu rețete reinterpretate, modernizate și cred că și noi trebuie să ne redescoperim”, a adăugat Alex Strugari.

Citește și