• ȘTII ce zi e azi și ȘTII că istoria a avut un cuvânt de spus.
  • Este Ziua Națională fără Tutun și Ziua Mondială a Bărbaților.
  • Pelé intra în istoria fotbalului marcând golul cu numărul 1000. 
  • Led Zeppelin lansa ultimul album de studio, Coda.
  • Tabloul lui Vincent van Gogh, „Portretul artistului fără barbă”, s-a vândut la licitație pentru suma record de 71.5 milioane de dolari.

Azi, 19 noiembrie, calendarul zilei cuprinde o serie de evenimente care au făcut istorie. Este Ziua Națională fără Tutun, dar și Ziua Mondială a Bărbaților. 

Tot azi, în urmă cu 51 de ani, Pelé intra în istoria fotbalului marcând golul cu numărul 1000. 

În lumea muzicii, Led Zeppelin lansa ultimul album de studio, Coda, însă criticii nu au fost încântați de ceea ce au auzit. 

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

În lumea artei, tabloul lui Vincent van Gogh, „Portretul artistului fără barbă” s-a vândut pentru o sumă record, mai ales pentru povestea pe care o purta.

Ziua Națională fără Tutun

ȘTII ce zi e azi. Top 5 evenimente care au avut loc pe 19 noiembrie
Sursa Foto: Profimedia

Această zi este marcată anual în a trei zi de joi din luna noiembrie. Inițiativa a avut rolul de a atrage atenția asupra impactului nociv pe care îl are fumatul asupra vieții oamenilor, spun cei de la MAI pe site-ul lor.

Conform unei analize Euromonitor, citată de Ziarul Financiar în aprilie 2020, 20% dintre români consumă produse pe bază de tutun. Altfel spus, un român din cinci fumează, iar ponderea este mai mare în rândul bărbaților (22%), decât în rândul femeilor (18.9%). 

Totuși, există și o veste bună: la nivel mondial, România se situează pe ultimele locuri când vorbim despre fumat. În Grecia și Polonia, 40% din populația fiecărei țări consumă produse pe bază de tutun.

Ziua Mondială a Bărbaților

ȘTII ce zi e azi. Top 5 evenimente care au avut loc pe 19 noiembrie
Sursa Foto: Profimedia

Ziua Mondială a Bărbaților a fost stabilită pe 19 noiembrie 1999 de către Dr. Jerome Teelucksingh – conferențiar la University of the West Indies din Trinidad, Tabago.

Conform unui raport realizat de INED (Institutul Francez pentru Studii Demografice), numărul femeilor și al bărbaților, la nivel mondial, este aproape egal.

Dacă aruncăm o privire în detaliu, cifrele ne spun că la fiecare 100 de fete se nasc 106 băieți. INED spune că dintr-o 1000 de persoane, 504 sunt bărbați și 496 sunt femei. Totuși, aceleași date spun că bărbații prezintă un risc mai mare în fața decesului decât femeile.

În Europa, în 2019, erau 229 de milioane de femei (51%) și 218 milioane de bărbați (49%), conform Eurostat.

În România, în 2019, erau 9.914 milioane de femei în România și 9.5 milioane de bărbați. Populația României în 2019 era de 19.41 de milioane de persoane, conform Eurostat.

Fotbalistul brazilian Pelé a marcat golul cu numărul 1000, în 1969

ȘTII ce zi e azi. Top 5 evenimente care au avut loc pe 19 noiembrie
Sursa Foto: Profimedia

Brazilianul, în vârstă de 29 de ani la vremea aceea, a intrat în istorie ca primul fotbalist care înscrie golul cu numărul 1000 la o vârstă atât de fragedă, relatează FIFA.

„A fost prima oară în cariera mea de fotbalist când am fost extrem de emoționat. Nu am mai simțit niciodată atât de multă presiune”, a spus Pelé. 

„Tremuram. Dar era responsabilitatea mea… și Gol! Ce sentiment, ce stare. Întreg stadionul a explodat în acel moment”, a spus Pelé despre golul cu numărul 1000.

Led Zeppelin a lansat ultimul lor album de studio, Coda

ȘTII ce zi e azi. Top 5 evenimente care au avut loc pe 19 noiembrie
Sursa Foto: Profimedia

Albumul a fost lansat pe 19 noiembrie 1982 și conținea piese nefolosite până la acel moment. Piesele au fost înregistrate înainte ca bateristul John Bonham să moară în 1980.

Coda, conține piesele: We’re Gonna Groove, Poor Tom, I Can’t Quit You Baby, Walter’s Walk, Ozone Baby, Darlene, Bonzo’s Montreaux și Wearing and Tearing.

Contrastul dintre piesa din deschiderea albumului și restul pieselor nu a fost flatant pentru Led Zeppelin, scrie Rolling Stone.

Pentru prima oară, cea mai îndrăzneață și puternică trupă de rock din anii 70 suna ca și cum și-ar fi pierdut forța.

Tabloul lui Vincent van Gogh, „Portretul artistului fără barbă”, a fost vândut la licitație pentru suma record de 71.5 milioane de dolari, în 1998

ȘTII ce zi e azi. Top 5 evenimente care au avut loc pe 19 noiembrie
Sursa Foto: Profimedia

Portretul lui Vincent Van Gogh fără barbă a fost vândut cu o sumă de trei ori mai mare decât valoarea estimată, conform unui articol în The New York Times scris la o zi după vânzarea tabloului la licitație.

Portretul era destul de căutat și a fost vândut cu 71.5 milioane de dolari, stabilind un record în istoria licitațiilor. 

Gogh și-a pictat portretul pentru mama sa, Anna Cornelia Carbentus van Gogh, care împlinea 70 de ani. Pictura a fost realizată cu puțin timp înainte ca artistul să se sinucidă în 1890.

ȘTII despre film, lectură și muzică bună

După un top 5 al evenimentelor care au avut loc azi ai nevoie și de un film bun.

În plus, cititul face viața mai frumoasă, iar muzica aduce un strop de culoare în fiecare zi.