• După mai bine de trei luni la putere, nicio țară nu recunoaște „emiratul”, iar presiunea este din ce în ce mai mare din cauza restricțiilor impuse femeilor.
  • Pe lângă interzicerea practicării sportului, închiderea școlilor secundare, închiderea Ministerului Afacerilor Feminine și trimiterea acasă a majorității funcționarilor publici de sex feminin.
  • Islamiștii au limitat, recent, la minimum prezența femeilor în mass-media, în serialele de ficțiune și în piesele de teatru.

Talibanii au publicat un document care cuprinde șase puncte pentru a clarifica faptul că „femeile nu sunt o proprietate, ele sunt ființe umane nobile și libere”. Decretul a omis, însă, și dreptul lor la educație și la muncă, informează ABC Internacional.

Islamiștii au surprins cu o rugăciune în care au emis un decret privind drepturile femeilor din „emirat”. Islamiștii au emis un document în șase puncte pentru a clarifica faptul că „femeile nu sunt proprietate, ci sunt ființe umane nobile și libere” și pentru a respinge căsătoriile forțate, o practică obișnuită în țară. Talibanii consideră că femeile „nu ar trebui să fie forțate să se căsătorească împotriva voinței lor, fie că sunt singure sau văduve. Nimeni nu poate da o femeie altuia în schimbul unui acord de pace sau pentru a pune capăt unui proces.

Acesta este primul gest al talibanilor față de femei de când au revendicat victoria asupra Statelor Unite și au preluat controlul asupra Kabulului la 15 august, dar decretul nu face nicio referire la educația fetelor din școlile secundare, care rămân acasă după ce ministerul educației a închis sălile de clasă. Nu se referă nici la femeile funcționari publici care sunt încă acasă și nu pot merge la serviciu.

Recomandări

HAPPY NEW(S) YEAR!
TOPUL FILMELOR DIN 2024
ANUL RECORDURILOR CLIMATICE
MESSI VS RONALDO
CE TE-A FĂCUT FERICIT ÎN 2024?
EUROPA SE PREGĂTEȘTE DE REVELION

Fără recunoaștere internațională

După mai bine de trei luni la putere, nicio țară nu recunoaște „emiratul”, iar presiunea este din ce în ce mai mare din cauza restricțiilor impuse femeilor. Pe lângă interzicerea practicării sportului, închiderea școlilor secundare, închiderea Ministerului Afacerilor Feminine și trimiterea acasă a majorității funcționarilor publici de sex feminin, islamiștii au limitat recent la minimum prezența femeilor în mass-media, în serialele de ficțiune și în piesele de teatru.

Noul decret urmărește să atenueze presiunea externă care a dus la înghețarea ajutorului economic din partea unor instituții-cheie precum Statele Unite, Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială. Situația este critică și, potrivit cifrelor ONU, 19 milioane de afgani se confruntă deja cu o insecuritate alimentară severă, cifră care va crește cu încă patru milioane în această iarnă.

Heather Barr, co-directoare a departamentului pentru drepturile femeilor din cadrul Human Rights Watch (HRW), a remarcat pe rețelele de socializare că noul decret are „puncte pozitive”, dar a precizat că „acestea vor fi dificil de aplicat, deoarece talibanii nu protejează femeile în cazul unei dispute cu un bărbat”. Barr le-a reamintit islamiștilor că „drepturile femeii nu se rezumă doar la căsătorie, ci și la educație, la angajare”. O întrebare fără răspuns după mai bine de o sută de zile de „emirat”.