• Dacă oprești o persoană întâmplătoar pe stradă în China, există șanse destul de mari ca numele lor să fie Wang, Li, Zhang, Liu sau Chen.
  • Asta pentru că acestea sunt cele mai comune cinci nume de familie din China.
  • Împărtășite de 30% din populație, conform cifrelor guvernamentale.

Wang, Li, Zhang, Liu sau Chen sunt cele mai comune cinci nume de familie din China – împărțite de mai mult de 433 de milioane de oameni, sau 30% din populație, conform cifrelor guvernamentale, potrivit CNN.

Cu 1,37 miliarde de cetățeni, China are cea mai mare populație din lume, dar are una dintre cele mai mici bazine de familie.

Doar aproximativ 6.000 de nume de familie sunt utilizate, potrivit Ministerului Securității Publice. Și marea majoritate a populației – aproape 86% – împărtășesc doar 100 din aceste nume de familie.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Prin comparație, Statele Unite – cu mai puțin de un sfert din populația Chinei – au raportat 6,3 milioane de nume de familie la recensământul din 2010. Majoritatea acestor nume au fost raportate o singură dată.

Există câteva motive pentru aceasta: China este o diversitate rasială mai mică decât țări precum SUA, unde o bogăție de grupuri minoritare sporește diversitatea numelor de familie.

Are legătură și cu limbajul; nu puteți adăuga doar o linie unui caracter chinezesc și să creați un nume de familie nou, așa cum puteți adăuga o literă unui nume englezesc.

Tehnologia, un alt factor care a influențat această situație

Revoluția digitală a Chinei a transformat viața de zi cu zi și multe dintre aceste sisteme se bazează pe o listă limitată de caractere chineze standardizate.

Asta înseamnă că persoanele cu caractere rare în nume, care nu sunt compatibile cu sistemele informatice existente, pot rămâne în urmă – determinându-i pe mulți să-și schimbe numele din motive de comoditate, chiar dacă înseamnă abandonarea secolelor de moștenire și limbă.

„Cultura numelor de familie a fost transmisă în țara noastră de mii de ani, cu o influență profundă și largă”, a declarat Ministerul Securității Publice în sondajul său anual din 2019 cu privire la numele regăsite la nivel național.

„De-a lungul istoriei, numele de familie s-au dezvoltat și s-au diferențiat, formând mai mult de 6.000 de nume de familie utilizate astăzi”.