• Un bal, dineuri literare de epocă şi vizite ghidate se numără printre evenimentele care îi vor aduce un omagiu actriţei franceze Sarah Bernhardt, decedată în urmă cu 100 de ani.
  • Expoziţia va prezenta viaţa şi cariera artistei – prin intermediul unor obiecte personale şi piese de garderobă -, precum şi activităţile ei de pictoriţă, scriitoare şi sculptoriţă.
  • Lecturi şi concerte sunt programate la parohia Saint-Francois de Sales, din faţa căreia au pornit funeraliile sale grandioase din 1923, la care au asistat 800.000 de persoane.

O expoziţie organizată la Petit Palais din Paris, un bal, dineuri literare de epocă şi vizite ghidate se numără printre evenimentele care îi vor aduce un omagiu, în principal în capitala Franţei, actriţei franceze Sarah Bernhardt, decedată în urmă cu 100 de ani, potrivit france presse.

Considerată primul star internaţional şi supranumită Vocea de Aur” , actriţa Sarah Bernhardt, pentru care Jean Cocteau a inventat expresia monstru sacru” , a promovat teatrul francez pe cinci continente ale lumii înainte să devină un fenomen mondial.

Din 14 aprilie şi până pe 27 august, Petit Palais din Paris – care găzduieşte un celebru portret al actriţei de teatru semnat de Georges Clairin – va prezenta expoziţia intitulată „Et la femme crea la star” .

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Expoziţia va prezenta viaţa şi cariera artistei – prin intermediul unor obiecte personale şi piese de garderobă -, precum şi activităţile ei de pictoriţă, scriitoare şi sculptoriţă.

Vedetă a Comediei Franceze, cu care a întreţinut relaţii uneori dificile, Sarah Bernhardt apărea cu regularitate în presă, ai cărei reprezentanţi se declarau extaziaţi de interpretările ei, dar şi exasperaţi de excentricităţile artistei.

Un colectiv artistic, denumit Sarah dans tous ses etats”, o va omagia pe vedeta franceză, supranumită La Divina”, între 22 martie şi 26 martie, în cadrul unor evenimente anunţate luni la Theatre de la Ville din Paris.

Această instituţie, închisă de şapte ani pentru renovare, urmează să îşi redeschidă porţile către public în luna septembrie şi să poarte din nou numele actriţei Sarah Bernhardt, care a condus acest teatru timp de mulţi ani.

Celebrările, ce vor fi lansate de academicienii Muriel Mayette-Holtz şi Laurent Pernot, vor include vizite ghidate pe urmele La Divinei” , un bal „din perioada Belle Epoque” , cu costume, la Primăria din Arondismentul Nr. 9 din Paris, precum şi dineuri literare de epocă, organizate la braseria Sarah Bernhardt din Place Chatelet.

Vor avea loc mai multe conferinţe, mai ales la Muzeul Jean-Jacques Henner, dedicate unei actriţe printre ai cărei prieteni s-au aflat Victor Hugo, Oscar Wilde şi Edmond Rostand – căruia i-a lansat cariera -, care l-a apărat pe Emile Zola şi care a transformat Teatrul Odeon într-un ambulatoriu” în timpul Războiului franco-prusac din 1870.

Lecturi şi concerte sunt programate la parohia Saint-Francois de Sales, din faţa căreia au pornit funeraliile sale grandioase din 1923, la care au asistat 800.000 de persoane.

O conferinţă dedicată Sarei Bernhardt este de asemenea programată pe insula Belle-Ile-en-Mer din departamentul Morbihan, unde artista franceză îşi petrecea vacanţele de vară