• Pe 16 decembrie 2014, se redeschidea Templul Coral, după o restaurare amplă
  • Templul Coral a fost construit între 1864 şi 1866, în stil mauro-bizantin
  • Este singura sinagogă din România, care încă mai are cor

Este una dintre cele mai frumoase sinagogi din România şi din Europa Centrală. Templul Coral, monument istoric şi cultural, se redeschidea pe 16 decembrie 2014, după un amplu proces de restaurare.

Piatra de temelie a Templului Coral a fost pusă în 1864 şi a avut la bază modelul templului Leopoldstadt din Viena. Se inaugura cu fast de către toată comunitatea evreiască din Bucureşti în 1866. În acelaşi an însă, sinagoga avea să fie incendiată. A fost refăcută cu ajutorul Casei Regale, iar stilul architectural este mauro-bizantin.

Gilbert Șaim, gabai Templul Coral: „Această sinagogă devine de fapt un port-drapel al evreimii române. Le datorăm atât înaintaşilor noştri, cât şi actualei conduceri a federaţiei, restaurarea templului, care a avut loc între 2006 şi 2014, o restaurare extrem de laborioasă.”

Templul Coral este singura sinagogă din România, care încă mai are cor. Sărbătoarea de Hanuca este în toi şi mai ţine până pe 18 decembrie.

Pentru a admira această frumuseţe arhitecturală, o putem găsi pe Strada Sfânta Vineri, numărul 9, în centrul Bucureştiului. Totuşi, nu toate sinagogile din România au o soartă fericită. De exemplu, sinagoga aşkenază din Constanţa, construită în 1911 şi declarată monument istoric, este astăzi o ruină. Au mai rămas în picioare doar zidurile de incintă.

Recomandări

SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
VERSTAPPEN OBȚINE POLE POSITION LA MIAMI
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN CHINA
CUM SE TRANSMITE GRIPA AVIARĂ
SPACEY NEAGĂ NOILE ACUZAȚII
A.I. NEWS