• Un tezaur compus din 169 de inele și alte bijuterii, unic în Europa, a fost descoperit într-un mormânt de către arheologii Muzeului Ţării Crişurilor.  
  • Descoperirea a fost făcută în timpul cercetărilor arheologice derulate în acest an pe drumul de legătură între Oradea şi Autostrada A3.
  • „Se pare că a fost mormântul unei femei, extrem de bogată”, a declarat istoricul Gabriel Moisa.

Un tezaur compus din 169 de inele din aur, unic în Europa, a fost descoperit într-un mormânt de către arheologii Muzeului Ţării Crişurilor (MTC) în timpul cercetărilor arheologice derulate în acest an pe drumul de legătură între Oradea şi Autostrada A3.

„Este o descoperire fenomenală. Un asemenea tezaur nu mai există în Europa centrală şi de Est. Este foarte ciudată chestiunea pentru că abia se descoperise aurul, în eneolitic. Se pare că a fost mormântul unei femei, extrem de bogată. Nu ştim cine era, aici la Sîntandrei. Noi vom mai face o prezentare a tezaurului, când va fi totul pregătit”, a declarat directorul MTC, istoricul Gabriel Moisa, citat de Agerpres.

O parte dintre inelele din aur şi mărgele de sidef descoperite au fost expuse într-o vitrină, cu ocazia conferinţei de presă, urmând ca tezaurul să fie prezentat în totalitate după ce se vor efectua cercetările cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Arheologul Dr. Călin Ghemiş, coordonatorul şantierelor arheologice, spune că tezaurul de aur este cea mai importantă şi relevantă descoperire din punct de vedere arheologic şi patrimonial. Inventarul complexului 22 din situl VIII este unul „extrem de bogat pentru perioada epocii cuprului,” apreciat undeva pe la 4.500 înaintea erei noastre, potrivit arheologului.

„Acesta conţine 169 de inele din aur, 800 de mărgele din sidef şi o brăţară plurispiralată din cupru. Tezaurul de aur este o descoperire senzaţională pentru perioada respectivă, având în vedere că toate piesele din aur din Bazinul Carpatic totalizează în jur 150 de bucăţi. Or, aici există peste 160 doar într-un singur inventar. Inelele de aur sunt în proces de curăţare la laborator şi au o greutate de peste 200 de grame. Este aur aluvionar, obţinut din nisip prin spălare, pentru că acesta se folosea în preistorie, nu din exploatări filoniene,” a precizat Călin Ghemiş.

Cercetările arheologice au fost derulate de arheologii MTC în colaborare cu alte instituţii, în perioada 29 martie – 25 iunie, sub coordonarea arheologului dr. Călin Ghemiş (Muzeul Ţării Crişurilor), în colaborare cu conf. univ. dr. hab. Molnar Kovacs Zsolt (Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş – Bolyai din Cluj-Napoca), dr. Adrian Ursuţiu (Centrul Archaeo UBB – Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Academia Română, filiala Cluj-Napoca) şi lect. univ. dr. Florin Sfrengeu (Universitatea din Oradea).