• Revista Time a lansat Topul 100 Fantasy.
  • Cele mai vechi scrieri din clasament datează din secolul IX.
  • Au fost luate în considerare 250 de titluri propuse de autori consacrați.

Pandemia a crescut și nevoia de opere de ficțiune bune. Cei de la revista Time au făcut un top al romanelor fantasy din toate timpurile.

Cum se face un clasament al cărților fantasy

Pentru topul cărților fantasy din toate timpurile, trei editori au coordonat o echipă de 20 de redactori și colaboratori care au clasificat 250 de titluri propuse de autori ca Neil Gaiman sau George R.R. Martin.

Aceștia spun că au ținut cont de orginalitate, provocări, măiestrie, dar și de impactul de critică și de public pe care l-au avut cărțile nominalizate.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

Locul 1 în Top 100 Fantasy

Ordinea în care cei de la Time prezintă cărțile considerate esențiale pentru genul Fantasy este cronologică.

Astfel că, lista începe cu „O mie și una de nopți”, culegerea de povestiri din Orientul Mijlociu, pe care am tot citit-o în traducerile mai vechi.

Printre cele mai recente cărți de pe listă este „Woven în the moonlight” de Isabel Ibañez și „PET”, al nigeriencei Akwaeke Emezi, volume publicate în 2019.

Români în Top 100 Fantasy

Genul Fantasy este destul de nou și din acest motiv a și atras atenția. În română, abia în ultimii ani, autori ca Marian Coman, care a coordonat o vreme si proiectul „Harap Alb Continuă”, au început să fie cunoscuți.

Pe listă sunt celebrități ale genului precum Terry Pratchett sau cărți precum „Stăpânul Inelelor”, ”Harry Potter și prizonierul din Azkaban” ori „Zei Americani”.

În clasament apar foarte puține volume semnate de autori consacrați ca autori de literatură grea, excepții fiind Salman Rushdie cu Haroun și marea de povești și Kazuo Ishiguro, cu „Uriașul Îngropat”.