• Un autoportret nedescoperit până acum al lui Vincent van Gogh se ascundea în colecția Galeriilor Naționale din Scoția de mai bine de jumătate de secol.
  • Descoperire ar putea fi prima de acest fel pentru o instituţie britanică şi a fost scoasă la iveală în urma unei analize cu raze X a tabloului lui Van Gogh „Head of a Peasant Woman”.
  • Pasionaţii de artă vor putea vedea portretul în cadrul expoziţiei ce va fi deschisă între 30 iulie şi 13 noiembrie.

O pictură despre care experţii cred că este mai mult ca sigur” un autoportret necunoscut până acum al lui Vincent Van Gogh a fost descoperită în colecţia Galeriilor Naţionale ale Scoţiei, scrie The Independent.

Descoperire ar putea fi prima de acest fel pentru o instituţie britanică şi a fost scoasă la iveală în urma unei analize cu raze X a tabloului lui Van Gogh Head of a Peasant Woman” cu prilejul pregătirilor pentru expoziţia A Taste for Impressionism” la Royal Scottish Academy din Edinburgh.

Ascuns privirilor timp de peste un secol, portretul a fost descoperit pe spatele pânzei Head of a Peasant Woman’‘, acoperit de straturi de lipici şi carton aplicate cel mai probabil înaintea unei expoziţii de la începutul secolului al XX-lea.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Van Gogh, cunoscut pentru reutilizarea pânzelor din raţiuni economice

Portretul îl înfăţişează pe artist purtând barbă, o pălărie cu boruri şi o eşarfă legată lejer la gât. Urechea sa stângă, pe care şi-a tăiat-o în 1888 într-un gest devenit faimos, este în mod clar vizibilă.

Se crede că pictura este una dintre creaţiile sale timpurii, printre primele explorări din seria autoportretelor care l-au făcut ulterior faimos.

Vizitatorii vor putea vedea schiţa sub forma unei imagini realizate cu raze X într-o casetă luminoasă confecţionată special.

Deşi separarea picturilor este posibilă, procesul îndepărtării lipiciului şi cartonului va necesita o muncă meticuloasă. Se fac cercetări pentru a vedea cum s-ar putea pune în practică acest lucru fără deteriorarea tabloului Head of a Peasant Woman”.

Astfel de momente sunt incredibil de rare’‘, a declarat Frances Fowle, curator principal pentru artă franceză în cadrul Galeriilor Naţionale ale Scoţiei. Am descoperit o lucrare necunoscută a lui Vincent Van Gogh, unul dintre cei mai importanţi şi populari artişti din lume”, a adăugat experta.

FOTO: BBC

Ce cadou incredibil pentru Scoţia, unul care va rămâne mereu în grija Galeriilor Naţionale. Suntem foarte încântaţi să arătăm această descoperire palpitantă în marea noastră expoziţie din perioada verii ‘A Taste for Impressionism’, unde imaginea cu raze X a autoportretului va fi expusă pentru a putea fi văzută de toată lumea”, a mai spus ea.

Când am văzut imaginea cu raze X pentru prima dată bineînţeles că am fost extrem de încântaţi”, a afirmat Lesley Stevenson, specialistă în conservarea picturilor la Galeriile Naţionale.

Este o descoperire semnificativă pentru că aduce informaţii în plus faţă de ceea ce ştiam deja despre viaţa lui Van Gogh”, a declarat aceasta.

Pasionaţii de artă vor putea vedea portretul în cadrul expoziţiei ce va fi deschisă între 30 iulie şi 13 noiembrie.