• În ultimii trei ani, peste 142.000 de puieți au fost îngrijiți și au prins rădăcini.
  • Pe o mică insulă sătească din mijlocul râului, apa a pătruns până la clădirile periferice și, în unele cazuri, chiar și pe sub altele, cocoțate pe piloni.
  • Copacii Baobab, care pot trăi atât pe uscat, cât și în apă sărată sau dulce, au fost plantați de-a lungul țărmului ca o barieră.

Un bărbat din sudul Senegalului și-a propus sarcina ambițioasă de a planta cinci milioane de copaci în următorii cinci ani. Acest proiect vizionar i-a venit lui Adama Diémé atunci când s-a întors acasă, în regiunea Casamance, în 2020, după câțiva ani de muncă în Europa.

Bărbatul de 48 de ani a fost șocat de faptul că, în satele care erau populate cu sute de copaci gigantici în tinerețea sa, nu mai rămăseseră acum decât o mână, dacă nu chiar niciunul.

În unele sate, nu găsești nici măcar un copac. Îi taie, dar nu se gândesc să planteze din nou”, a declarat el pentru BBC.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

În întreaga Africă, deșertificarea este unul dintre motivele acuzate pentru defrișări, dar, în această zonă, de-a lungul întinderii întinse a râului Casamance, este mai probabil ca arborii să fi fost tăiați în scopuri de construcție, cum ar fi construirea de case, sau pentru a face cărbune de lemn.

Dl Diémé, care lucrează acum ca manager de proiect pentru o organizație neguvernamentală spaniolă în Casamance și care este, de asemenea, voluntar ca formator agricol, este hotărât să schimbe toate acestea.

Fără mari rezerve de avere, el a început să strângă bani pentru a-și transforma visul în realitate – și a folosit 5.000 de dolari (4.100 de lire sterline) din propriul buzunar pentru a demara inițiativa.

El a depus eforturi susținute pentru a se implica în comunitățile din întreaga regiune și pentru a ajunge la femei, despre care știa că vor fi capabile să facă față provocării de a organiza plantarea în masă a puieților.

Dacă te duci într-un sat și nu sunt femei, este un dezastru”, a spus Diémé. Dar dacă te duci într-un sat în care sunt doar femei, este un paradis – ele sunt harnice și muncesc toată ziua, în fiecare zi. Dacă vreți să conduceți un proiect bun, începeți cu femeile”, a adăugat Diémé.

Ceea ce a făcut el a fost să cupleze pasiunea sa de a planta copaci ajutând femeile să dobândească abilități pentru a deveni mici fermieri și a-și vinde produsele pe piețele locale.

La început, nu știam cum să plantăm semințele și ce să facem pentru a crește culturile”, a declarat una dintre femei, Safi Yetou.

Acum avem tot felul de fructe pe care le vindem la piață și nu mai depindem de nimeni. Acum avem cu toții un cont în bancă și nimeni nu-mi poate spune ce pot și ce nu pot să fac. Este genial”.