• „Royal Family” este un documentar controversat.
  • Documentarul a fost publicat surprinzător pe YouTube.
  • Materialul video a fost dat jos ulterior, la cererea BBC.

„Royal Family” (n. trad. – Familia Regală) este un documentar realizat de Richard Cawston în urmă cu cinci decenii despre viața familiei regale a Marii Britanii. Prințul Filip și familia regală le-au permis producătorilor să îi filmeze zi de zi vreme de 18 luni, în perioada 1968-1969, iar documentarul a fost difzuat de BBC One în vara anului 1969, potrivit CNN.

Documentarul conține și imagini cu un grătar organizat de familia regală la Castelul Balmoral, reședința de de vară a reginei Elisabeta a II-a, dar și cu Elizabeta a II-a purtând o discuție personală cu fostul președinte american Richard Nixon.

La acea vreme, documentarul a avut un real succes, fiind urmărit de peste 30 de milioane de persoane când a fost difuzat în premieră de BBC și de încă 15 milioane când a fost transmis o săptămână mai târziu.

Recomandări

ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
IRANUL ATACĂ ISRAELUL
POLITICO: URSULA ARE ȘANSE MAI MICI LA C.E.
CÎRSTOIU NU SE RETRAGE
ZIUA MONDIALĂ A ARTEI
TESLA, DATĂ ÎN JUDECATĂ DE O MAMĂ

Poate fi publicat doar prin decret regal

În 1970, Palatul Buckingham a trimis documentarul la arhivele regale, însemnând că în practică acesta a fost interzis de la a mai fi difuzat vreodată fără permisiunea reginei.

Filmul a reapărut online la începutul acestei luni, dar a fost îndepărtat marţi „din cauza unei revendicări privind drepturile de autor”, decizia venind din partea BBC-ului. Admiratorii monarhiei au putut vedea, pentru scurt timp, documentarul de 105 minute pe contul de YouTube sub numele Philip Strangeways. A fost vizionat de 10.000 de ori luna aceasta, înainte de a fi retras, potrivit The Huffington Post.