Un mister eminescian a fost rezolvat după 100 de ani. Crucea cu două fețe, considerată de negăsit

  • Crucea bunicului lui Eminescu era considerată pierdută pentru totdeauna
  • Descoperire după un secol de căutări: crucea cu două fețe a bunicului lui Eminescu
  • Crucea lui Vasile Eminovici a fost căutată pentru prima dată în 1922

Reprezentanții Memorialului Ipotești anunță că misterul a fost rezolvat în septembrie.

După un secol, crucea bunicului lui Mihai Eminescu a fost redescoperită la Călineștii Cuparencu, la 43 de km de Ipotești. Timp de aproape 100 de ani crucea lui Vasile Eminovici a fost considerată de negăsit.

”Această cruce se considera de negăsit de la 1922. Există explicații de ce nu putea fi găsită această cruce, crucea fiind cu două fețe de fapt. Când citești inscripția pe o față, pe fața care este spre biserică, probabil că nu neapărat te duci să vezi ce este în spatele acestei cruci” spun reprezentanții.

Monumentul redescoperit are deja 161 de ani vechime. A rămas un mister pentru atâta timp pentru că inscripția se afla pe spatele unei cruci refolosite și toți cei care au căutat-o au trecut pe lângă ea citind doar numele Mariei Volonschi, înmormântată la începutul secolului XX. Crucea bunicului lui Mihai Eminescu a fost refolosită în momentul amenajării mormântului.  Semnele chirilice de pe cruce spun: „Aice odihnește robu lui Dumnezeu Vasilie Ieminovici, capelu, 1859”.

ALE SAINENCO, manager Memorialul Ipotești: „Vasile Ieminovici, bunicul lui Mihai Eminescu, a fost dascăl (capelan) în Călinești. „Capelu” de pe cruce trimite, în mod evident, la funcția pe care a avut-o”