• Epava grecească datată cu precizie la 280 î.Hr.
  • Construită din lemn cu înveliș de plumb.
  • Descoperită la 1,6 km de coasta Ciprului.

Un studiu recent a stabilit vechimea epavei Kyrenia la 280 î.Hr. Corabia comercială grecească a fost scufundată în largul Ciprului și vârsta ei era o enigmă până acum.

Cercetătorii au folosit tehnici îmbunătățite pentru a analiza materia organică prelevată de pe epavă. Aceasta a inclus bârnele de lemn, migdalele din încărcătură și o piesă de joc numită astragalus. Cu ajutorul datării cu radiocarbon și analizând inelele anuale de creștere ale copacilor, au stabilit că nava s-a scufundat în jurul anului 280 î.Hr. Această dată se potrivește mai bine cu dovezile arheologice comparativ cu estimările anterioare.

Ce detalii se cunosc despre epava Kyrenia și încărcătura sa?

Corabia Kyrenia avea o lungime de aproximativ 14 metri și era construită din lemn cu înveliș de plumb. Avea un catarg cu o pânză pătrată și se estimează că avea un echipaj de patru persoane. Învelișul de plumb proteja lemnul de apa sărată și de molii marine, prelungind astfel durata de viață a navei.
La bord se aflau aproape 400 de amfore, unele pline cu migdale și altele probabil cu vin. Încărcătura includea și pietre grele de moară folosite ca balast. Se crede că nava făcea comerț în zona Mării Egee și a Mediteranei de Est, transportând amfore asociate cu insula Rodos. Nava s-a scufundat la aproximativ 1,6 km de coasta Ciprului.

Recomandări

MACRON AMÂNĂ NUMIREA NOULUI GUVERN
PAS CU PAS SPRE PACE
DAVID LAMMY AJUNGE ÎN INDIA
ANM EMITE COD PORTOCALIU DE PLOI
DEFECTE DE 1 MILIARD DE DOLARI
ÎNCETINIREA ECONOMICĂ A CHINEI AFECTEAZĂ MĂRCILE DE LUX

Care este importanța acestei descoperiri pentru arheologie și istoria maritimă?

Epava Kyrenia este esențială pentru înțelegerea tehnologiei maritime antice și a comerțului în perioada elenistică timpurie. Descoperirile din siturile subacvatice, precum Kyrenia, oferă informații unice pentru arheologi, deoarece materialele organice se conservă mai bine sub apă decât pe uscat. Studiul epavelor ne poate revela detalii despre comerțul, contactele sociale și mișcările populațiilor în lumea antică. De exemplu, epava Kyrenia ne arată exact ce obiecte erau comercializate și cum erau transportate.

Epava Kyrenia poate fi vizitată la Muzeul Epavei Kyrenia din Girne (Kyrenia), Cipru. Muzeul este situat în Castelul Kyrenia, un loc istoric impresionant care găzduiește și alte artefacte maritime și arheologice. Vizitatorii pot vedea rămășițele epavei, alături de artefactele recuperate, precum amforele și piesele de joc.

Citește și