Un templu al zeiței Afrodita, vechi de 2.500 de ani, a fost descoperit de arheologi în Turcia

În peninsula Urla-Çeşme din vestul Turciei, în apropiere de Izmir, a fost descoperit un templu dedicat zeiței Afrodita, vechi de 2.500 de ani. Smithsonian Magazine relatează că echipa de cercetare a descoperit o parte a unei statui feminine și o sculptură de teracotă reprezentând un cap de femeie, dar și o inscripție care se traduce prin „Acest loc este sacru”. Primele semne ale unei așezări au fost descoperite în 2016.

„Afrodita era un cult comun al acelor vremuri. Din descoperiri putem trage concluzia că în zonă exista un cult al zeiței”, a declarat Elif Koparal, un arheolog al Universității de Arte „Mimar Sinan”.

Afrodita era în mitologia antică grecească zeița frumuseții, a dragostei și a procreării, iar în trecut era asociată cu războiul și navigarea pe mare. În secolul 5 aceasta s-a deosebit de alte sculpturi ale zeităților prin faptul că artiștii o reprezentau deseori în ipostaze nud sau semi-nud. Cultul ei era venerat în Cipru și în anumite zone din insula Kythira.

Aphrodisias, orașul care a fost declarat de Unesco patrimoniu mondial, se află în aceeași peninsulă. Templul ar fi fost construit în secolul 3 înainte de Hristos, iar apoi în jurul acestuia s-a dezvoltat orașul numit după zeiță.

Din 2006 au fost descoperite 35 de așezări umane preistorice într-un perimetru de 1600 de metri pătrați de sit arheologic. Șaisprezece dintre acestea datează din perioada neolitică.

Exit mobile version