• O pălărie cu ADN-ul lui Napoleon Bonaparte a fost descoperită recent.
  • Pălăria prezentată luni la Hong Kong de casa de licitații Bonhams.

O pălărie recent descoperită, cu probe ADN care dovedesc că i-a aparținut legendarului om de stat și general francez Napoleon Bonaparte, a fost prezentată luni la Hong Kong de casa de licitații Bonhams.

Descrisă de Bonhams ca fiind „prima pălărie care poartă ADN-ul împăratului”, aceasta este expusă la Hong Kong înainte de a se muta la Paris și apoi la Londra, unde va fi scoasă la licitație pe 27 octombrie, notează Reuters.

Pălăria, unul dintre bicornii emblematici adesea văzuți în reprezentările lui Napoleon pe câmpul de luptă, fusese cumpărată de actualul proprietar de la o mică casă de licitații germană care nu știa la momentul respectiv că i-a aparținut împăratului.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„A fost o întâlnire pur întâmplătoare”, a declarat Simon Cottle, director general al Bonhams Europe.

Pălăria, testată prin microscopie electronică

Cumpărătorul a devenit intrigat când și-a dat seama că avea inscripții și alte caracteristici care sugerau că ar fi putut aparține lui Napoleon, a declarat Cottle, adăugând că o investigație inițială a sugerat că se potrivește cu dimensiunile și vârsta pălăriilor lui Napoleon.

Pălăria a fost apoi testată îndelung folosind diverse metode, inclusiv microscopia electronică.

„Cinci fire de păr au fost descoperite atunci când conținutul pălăriei a fost examinat foarte atent”, a spus Cottle. „Iar două dintre aceste fire de păr au fost apoi urmărite, iar acestea purtau marcajul lui Napoleon”.

Povestea din spatele acestei pălării este foarte diferită de cea a altor bicorni napoleonieni care au fost oferiți pe piață, potrivit lui Cottle. El a spus că majoritatea au fost transmise de familii nobile legate de împărat sau de soldați care le-au cules pe câmpul de luptă.

Prețul estimat pentru pălărie variază între 120.000 de lire sterline și 150.000 de lire sterline , a spus Cottle, deoarece abia recent s-a dovedit că pălăria a aparținut împăratului.

Alte pălării napoleoniene, cu mai multă istorie în circuitul de licitații, au ajuns până la 2,5 milioane de dolari.