• Orașul a fost numit Patrimoniu Mondial de Organizația Științifică și Culturală a Națiunilor Unite în 2004.
  • În aceeași categorie se află locuri precum Taj Mahal, Piramidele Egiptului și Catedrala Canterbury.
  • Comitetul Patrimoniului Mondial a votat eliminarea portului de pe listă, într-o decizie descrisă drept „de neînțeles” de către primarul din Liverpool, Joanne Anderson.

Liverpool a fost eliminat de pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO după ce un comitet a constatat că unele proiectele de dezvoltare a orașului, inclusiv noul stadion Everton FC, au redus din valoarea portului orașului.

Orașul a fost numit Patrimoniu Mondial de Organizația Științifică și Culturală a Națiunilor Unite în 2004, alăturându-se în listă unor locuri precum Taj Mahal, Piramidele Egiptului și Catedrala Canterbury.

Dar astăzi, în urma unui scrutin secret, Comitetul Patrimoniului Mondial a votat eliminarea portului de pe listă, într-o decizie descrisă drept „de neînțeles” de către primarul din Liverpool, Joanne Anderson.

Comitetul, format din reprezentanți ai 21 de țări, a fost rugat să ia decizia după ce un raport a arătat că „procesele, mecanismele și reglementările inadecvate pentru dezvoltarea orașului din jurul zonei aflate în Patrimoniul Mondial” au dus la „deteriorarea gravă și pierderea ireversibilă a calităților zonei„.

Discuțiile cu privire la viitorul orașului au început duminică, dar până luni membrii nu au putut ajunge la un punct de vedere comun, iar delegații din Norvegia au propus un vot secret cu privire la această chestiune.

Anunțând decizia, președintele comisiei, Tian Xuejun, a declarat că au fost exprimate 20 de voturi.

Treisprezece au fost în favoarea eliminării orașului, cinci au fost împotriva propunerii și două buletine de vot au fost invalide.

Primarul Anderson a spus: „Sunt foarte dezamăgit și îngrijorat de această decizie de a elimina statutul de Patrimoniu Mondial al Liverpool-ului.