• UrbanEye Film Festival revine cu filme și dezbateri despre viața urbană.
  • Cotroceni și Drumul Taberei devin destinații ale unor tururi ghidate speciale.
  • Ateliere pentru copii, dedicate designului urban, completează programul din acest an.
  • Festivalul UrbanEye se desfășoară în perioada 6-10 noiembrie 2024.
  • Monica Sebestyen: „Este un festival dedicat orașului și arhitecturii”.

UrbanEye Film Festival 2024: Filme, Dezbateri și Tururi Ghidate în București

UrbanEye Film Festival București 2024 deschide o platformă inedită pentru dialogul despre oraș și viața urbană și reușește să creeze o legătură între film, comunitate și explorarea mediului construit. Debutul are loc miercuri, la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco. Acesta este locul de unde va porni o serie de activități ce includ aproape 25 de ore de proiecții din întreaga lume, dezbateri, tururi ghidate și ateliere dedicate tinerilor și copiilor.

Proiecții și Dezbateri pentru un Viitor Urban Sustenabil

Tematica festivalului din acest an, „Comunitatea și binele comun,” include șase dezbateri esențiale, menite să lumineze problemele și soluțiile mediului urban. Prima dezbatere, programată pe 6 noiembrie, explorează locuirea în comun (co-housing) și pornește de la proiecția filmului „Living Together: The Story of De Warren,” un documentar despre un proiect comunitar sustenabil din Amsterdam. La discuție vor participa regizorul Sam van Zoest, Sarah van Ierlant – strateg în politicile publice olandeze și arhitectul Lucian Luță.

Pe 9 noiembrie, la ARCUB, documentarul „I Didn’t See You There” al regizorului american Reid Davenport, aflat în scaun rulant, va aduce în discuție accesibilitatea în oraș. Dezbaterea care urmează filmului va avea ca invitați arhitecta Iris Popescu, activistul Alex Tache și moderatoarea Ruxandra Mateescu, care vor aborda provocările persoanelor cu dizabilități în orașele moderne.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UrbanEye Film Festival. Sursă: UrbanEye

Arhitectura Românească, Explorată prin Documentare

Festivalul aduce în prim-plan și două filme despre arhitecți români și arhitectura locală. Vineri, 8 noiembrie, documentarul „Fackelmann,” realizat de Grațian Gâldău, prezintă portretul arhitectului bănățean Hans Fackelmann, iar duminică, 10 noiembrie, proiecția filmului „Cvartal” aduce în discuție patrimoniul cultural al cartierelor bucureștene.

O altă dezbatere notabilă este cea despre explorarea arhitecturii și a peisajului prin film și fotografie. Laurian Ghinițoiu, cunoscut fotograf, va susține o prezentare înainte de proiecția documentarului „v e i n s.” Acest film urmărește impactul ecologic al procesului de extracție a marmurei pentru fațada Perelman Performing Arts Center din New York.

Ce spune fondatoarea UrbanEye Film Festival?

Este un festival dedicat orașului și arhitecturii. În principal, noi proiectăm filme pe aceste teme și urmate de dezbateri. O să fie filme care nu pot fi vizionate în alte contexte, sunt filme, o parte din ele în premieră, filme recente, iar altele sunt filme de arhivă, dar care au fost digitizate special pentru acest festival.”, explică Monica Sebestyen, fondatoare UrbanEye Film Festival.

„Festivalul a pornit de la o pasiune și un interes pentru arhitectură și oraș. Credem că acestea ne influențează în mod direct viața de zi cu zi și calitatea vieții noastre. Poate suntem neapărat conștienți de ce anume mai exact am putea să îmbunătățim sau care sunt direcțiile posibile de dezvoltare. De aceea, în festival, încercăm să arătăm diverse teme și să discutăm despre ele pentru a vedea alte alternative.”, adaugă Monica Sebestyen.

Tururi Ghidate în Cartierele Cotroceni și Drumul Taberei

Pentru a explora diferitele forme de locuire urbană, festivalul propune și tururi ghidate în cartierele Cotroceni și Drumul Taberei, sub ghidajul arhitecților Irina Tulbure și Alex Axinte. Tururile vor avea loc în weekend, pe 9 și 10 noiembrie, începând cu ora 11.00, oferind participanților o incursiune în diversitatea arhitecturală și istorică a acestor zone.

Ateliere pentru Copii și Tineri: „Orașele viitorului sunt create de copiii de astăzi”

UrbanEye Film Festival nu uită de cei mici, cărora le sunt dedicate ateliere de design urban și mobilier, organizate de echipa De-a Arhitectura. Copiii sunt invitați să participe sâmbătă, 9 noiembrie, la activități ce încurajează creativitatea și responsabilitatea față de spațiul public. „De-a designul de mobilier urban” este tema acestor ateliere, inspirându-i pe cei mici să își imagineze obiecte de design pentru curtea școlii sau colțul de parc.

Pentru detalii complete și achiziționarea biletelor, programul poate fi accesat pe site-ul festivalului: urbaneye.ro.

Citește și