• Un meteorit mai este cunoscut și sub denumirea colocvială de stea căzătoare.
  • Unii meteoriți au praf pre-solar, particule care sunt cu 2.000.000.000.000.000.000 de ani mai vechi decât sistemul solar.
  • În ceea ce privește prețul, acesta variază de la doar un euro pe bucată până la milioane de euro pentru cele mai exclusiviste.

Miguel Angel Contreras, absolvent de Știința Sportului a decis să se dedice profesional fascinației sale pentru meteoriți.

Dragostea sa pentru căutarea și conservarea meteoriților îl face să fie unul dintre puținii oameni din Spania care se dedică acestei activități, pe care o canalizează prin intermediul propriului său site, numit: MeteoLovers.com (iubitori de meteoriți).

Un meteorit mai este cunoscut și sub denumirea colocvială de stea căzătoare, a spus Contreras, care a subliniat informațiile valoroase pe care meteoriții le pot furniza despre compoziția, istoria și aspectul altor corpuri cerești, ceea ce este crucial pentru înțelegerea originii Pământului, a sistemului solar și a întregului univers.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

„Unii meteoriți au praf pre-solar, particule care sunt cu 2.000.000.000.000.000.000 de ani mai vechi decât sistemul solar și datează de aproximativ jumătate din perioada dintre Big Bang și prezent”, a spus el.

O afacere din ce în ce mai răspândită în Europa

Deși în Spania sunt încă puțini colecționari, afacerea este din ce în ce mai răspândită și există deja o „mână de oameni” care se dedică acestui sector, dar care vând mai ales în străinătate, unde există un interes mult mai mare pentru acest subiect.

În Franța, Olanda și Germania, de exemplu, există mulți colecționari de meteoriți, iar în afara Europei, piața asiatică devine din ce în ce mai puternică în China și Japonia. În cazul Statelor Unite, aceasta nu mai este o piață nouă, acolo se vând meteoriți de zeci de ani și există o bază mare de colecționari și vânzători.

Activitatea sa constă, în principal, în cercetarea unor zone localizate în care pot fi găsiți meteoriți: „De obicei, sunt locuri foarte îndepărtate, oriunde în lume. Încerc să ajung la oamenii din acea zonă și să cumpăr piesele de la ei. Apoi le pot vinde din Spania pe internet sau personal la târguri”, a explicat el.

Hobby-ul și afacerea sa l-au dus la München (Germania), unde are loc al doilea cel mai mare târg de minerale din lume, precum și la Ensisheim (Franța), care găzduiește singurul târg din lume dedicat exclusiv meteoriților.

Prețul unui meteorit variază de la un euro la milioane de euro

La fel ca multe alte lucruri, valoarea meteoriților depinde de tipul lor, cei care provin de pe Lună și Marte sunt cei mai scumpi; de mărimea lor, cu cât sunt mai mari cu atât mai bine; de istoria lor, cum și unde au ajuns; și de frumusețea lor, unii pot avea chiar mici pietre prețioase în interior.

„Există multe povești interesante și au valoare pentru colecționari, cum ar fi celebrul caz de la Chelyabinsk din 2013 sau unul care a ucis o vacă. Altele sunt folosite chiar de bijutieri și chiar și marca Rolex are ceasuri cu meteoriți”, a spus el.

În ceea ce privește prețul, acesta variază de la doar un euro pe bucată până la milioane de euro pentru cele mai exclusiviste, persoane care au strâns adevărate averi vânzând meteoriți unor colecționari de marcă precum Elon Musk, Steven Spielberg sau Nicolas Cage.

Având în vedere că internetul reprezintă de multe ori un imens bazar fără prea mult control, acest expert recomandă să nu se cumpere de pe eBay și să se cumpere de pe site-urile specializate în meteoriți, mai ales dacă acestea au sigiliul „IMCA„, asociația internațională a vânzătorilor acestor piese unice, o afacere care țintește sus.