• Pe 27 octombrie 1962 lumea a fost la un pas de război nuclear între Rusia și SUA
  • Vasili Arkhipov s-a opus lansării unei torpile nucleare asupra navelor americane
  • Era Criza rachetelor, iar americanii instituiseră blocadă asupra Cubei

Vasili Arkhipov e omul care a salvat lumea. Exact acum 58 de ani, pe 27 octombrie, lumea a fost la un pas de un război nuclear.

Era în plină Criză a rachetelor din Cuba și toată lumea spera să nu se ajungă la o confruntare directă între Rusia comunistă și Statele Unite.

Ryurik Ketov, comandant de submarin: Dacă tu ai rachete în Turcia, noi avem rachete în Cuba, ăsta era jocul.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Un submarin sovietic, cu încărcătură nucleară fusese încolțit de 11 distrugătoare americane lângă coastele Cubei. Deși era în apele internaționale, americanii au lansat încărcături explozive ca să-l scoată la suprafață.

Gary Slaughter, ofițer de comunicații: Nu încercam să-i ucidem. Puteam foarte ușor să distrugem submarinul. Doar îi hărțuiam. Știam că probabil au probleme cu aerul. Era al naibii de cald.

Ryurik Ketov, comandant de submarin: Temperatura a urcat la 60-65 de grade Celsius. În zona motoarelor depășise 70 de grade. Și asta nu pentru 5-10 minute, ci pentru ore întregi. Nu puteam să contactăm Moscova și nu știam ce se întâmplă. Tot ce știam și tot ce am făcut a fost ascultându-l pe Kennedy la radio.

Comandantul submarinului a dat ordin de încărcare a armei speciale – așa se numea torpila nucleară. Dar pentru lansare, comandantul submarinului, ofițerul politic și comandantul de flotilă trebuiau să fie de acord. Singurul care s-a opus a fost Vasili Arkhipov, comandantul de flotilă și lansarea a fost anulată.

Olga Arkhipova, soția lui Vasili Arkhipov: Știa că ar fi fost o nebunie să lanseze o torpilă nucleară. Mai ales că trăise asta, văzuse. Nu a ezitat să spună nu.

Gary Slaughter, ofițer de comunicații: Ce s-ar fi întâmplat după aceea? Am fi fost în război nuclear cu Rusia sovietică și probabil lumea nu ar mai fi existat. La întoarcerea în țară, un amiral sovietic i-a spus că ar fi preferat să se fi scufundat cu submarinul. Abia în 2017 Arkhipov a primit postum recunoașterea faptelor sale și premiul Future of Life din partea Institutului american Future of Life.