• În România, procentul locuințelor acoperite printr-o poliță de asigurare este în continuare redus
  • Mai puțin de 20% din totalul acestora sunt protejate, în ciuda creșterii interesului declarat al românilor față de asigurările de locuințe și pentru bunuri, anunță UNSAR

Joi se împlinesc 44 de ani de la cutremurul din 1977, un eveniment cu un bilanț tragic atât din punct de vedere uman, cât și socio-economic: circa 1.600 de decese, 35.000 de locuințe distruse și pierderi economice semnificative.

Anual, în țara noastră se înregistrează peste 100 de cutremure cu magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) . Și, deși numărul total de seisme a fost mai mic în 2020 decât în anii precedenți, numărul celor cu magnitudine de peste 3 grade a fost în creștere – 118 în 2020, față de 103 în 2019, respectiv 86 în 2018.

Cel mai puternic cutremur înregistrat anul trecut a avut o magnitudine de 4,8 grade pe scara Richter și s-a produs pe 31 ianuarie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Interesul românilor față de asigurările de locuințe a crescut cu 3 puncte procentuale în 2020

Interesul declarat al românilor față de asigurările de locuințe și pentru bunuri a crescut cu 3 puncte procentuale în 2020 față de 2019, conform unui sondaj realizat anul trecut de către IRES, la solicitarea UNSAR. Aceeași cercetare sociologică relevă și faptul că 54% dintre români spun că sunt îngrijorați de pericolul unui cutremur – care rămâne al doilea cel mai important risc de care se tem, după incendiu. În același timp, 67% dintre români declară că știu ce ar trebui să facă pentru a se proteja în cazul unei catastrofe. 55% dintre aceștia știu și de existența unor kituri de prim-ajutor (care conțin alimente, apă, medicamente, fluier, lanternă etc.), dar doar 32% dintre respondenți le și dețin.

Din păcate, România este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. Iar exemple recente, precum cutremurul de ieri din Grecia sau al Croației, o țară greu încercată anul trecut, ar trebui să ne arate încă o dată că asigurarea locuinței și a bunurilor trebuie să fie o prioritate pentru noi toți”, a declarat Adrian Marin, Președintele UNSAR.

Pericolul unor catastrofe naturale a făcut ca, în România, protejarea locuințelor prin asigurare să fie obligatorie prin lege. Este bine de știut că polița obligatorie (PAD) acoperă 3 riscuri catastrofale – cutremur, inundații și alunecări de teren, până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcție de tipul construcției.