• SUA și China vor ieși mai repede din criză decât restul țărilor
  • Până în 2022 PIB-ul celor două state va ajunge la un nivel mai mic cu 1,5 puncte procentuale față de predicțiile făcute înainte de pandemie
  • Adrian Codîrlașu, analist financiar și vicepreședintele CFA România: „Din a doua jumătate a acestui an ne așteptăm la o revenire mai puternică a economiei”

Cele mai puternice economii din lume, Statele Unite și China, vor ieși mai repede din criză decât restul. Asta arată cel mai recent raport al Fondului Monetar Internațional, potrivit Financial Times.

Asta pentru că SUA a injectat o sumă foarte mare 1.900 de miliarde de dolari. Iar China a implementat măsuri de restricție agresive, pentru a împiedica răspândirea virusului.

Astfel, până în 2022 PIB-ul celor două state va ajunge la un nivel mai mic cu 1,5 puncte procentuale față de predicțiile făcute înainte de pandemie. În celelalte economii dezvoltate, recuperarea va fi mai dificilă, iar decalajul va fi de 2,5 puncte procentuale sub nivelul predicțiilor pre-pandemie.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Adrian Codîrlașu, analist financiar și vicepreședintele CFA România: „China a luat măsuri mult mai dure care într-o țară democratică nu ar fi putut fi luate. Statele Unite pe de altă parte au dolarul, dolarul e o monedă globală.”

Redresarea economică a României este strâns legată de evoluția Germaniei

Redresarea economică a României este strâns legată de evoluția economiei statelor europene și mai ales a Germaniei, cel mai mare partener comercial al nostru. Nu știm încă prognozele FMI pentru țara noastră din următorii ani, dar pentru anul trecut instituția prognoza o scădere a PIB de 5%.

Adrian Codîrlașu, analist financiar și vicepreședintele CFA România: „Din a doua jumătate a acestui an ne așteptăm la o revenire mai puternică a economiei. Odată cu ieșirea Uniunii Europene din criză și România va fi impactată pozitiv.

Față de 2008, cred că în această criză Uniunea Europeană va fi o surpriză pozitivă. Practic cum va evolua Uniunea Europeană, inclusiv România depinde de cât de repede iese Germania din această criză.”