Antreprenorii, neîncrezători în anul 2021. 41% dintre ei cred că evoluția va fi nefavorabilă dezvoltării afacerilor

  • Sondaj CNIPMMR: 54 % dintre antreprenori spun că vor păstra numărul de salariaţi în 2021
  • 70% dintre antreprenorii spun că salariile nu vor creşte anul acesta
  • 70% dintre antreprenori au spus că măsurile luate de Guvern au fost utile, dar nu suficiente

Mediul antreprenorial a trecut printr-un an 2020 foarte greu, iar antreprenorii se tem să-i mai dea lui 2021 vreo șansă. Consiliul Național al IMM-urilor din România a realizat un sondaj în rândul antreprenorilor, la care au răspuns 2.544 de oameni. Florin Jianu, președintele Consiliului a vorbit pentru Aleph News despre principalele concluzii.

Florin Jianu, președintele CNIPMMR: „41,8% dintre respondenți au spus că evoluția va fi neutră. 41, 4% că evoluția va fi nefavorabilă dezvoltării afacerilor, iar 16 % consideră că va fi favorabilă dezvoltării afacerilor. Deci iată că 4 din 10 întreprinzători consideră că evoluția în anul 2021 va fi nefavorabilă dezvoltării afacerilor.”

7 din 10 antreprenori au spus că ajutorul de la Guvern a fost util, dar nu suficient. Mai mult, granturile pentru IMM uri, capitalul de lucru și programul Kurtzarbeit sunt măsuri pe care antreprenorii le consideră necesare și anul acesta. Dar mult mai importante sunt programele din Planul Național de Redresare și Reziliență. Mediul de business are nevoie de ele, dar Guvernul nu mai deschide subiectul.

Ovidiu Nicolescu, președintele de onoare CNIPMMR: „Prin aceste patru propuneri pe care le face Consiliul Național se vor crea niște mecanisme care vor ajuta IMM-urile, economia, societatea în perioada următoare să se dezvolte mai rapid, mai creativ , mai digital.”