Bitcoin scade sub 30.000 de dolari. Este cel mai scăzut nivel din ianuarie

un pumn de monede bitcoin Foto: Profimedia

Bitcoin a scăzut marți cu peste 7%, la cel mai scăzut nivel din ianuarie. Valoarea cripomonedei este acum sub 30.000 de dolari, pe măsură ce represiunea din China se adâncește, relatează Reuters.

Bitcoin a scăzut marți sub 30.000 de dolari pentru prima dată din ianuarie 2021, această scădere adăugându-se la pierderile provocate cu o zi înainte, după ce banca centrală a Chinei le-a transmis mai multor bănci şi serviciului de plăţi Alipay să ia măsuri împotriva minării de criptomonede. Beijingul le-a interzis deja instituţiilor financiare să furnizeze servicii asociate cu monedele digitale.

Cea mai mare criptomonedă din lume s-a prăbușit cu peste 7%, până la 29.332 de dolari, cel mai scăzut nivel din 27 ianuarie. Căderea sa a împins în jos monede mai mici, precum Ethereum.

Luni, Bitcoin s-a prăbușit cu peste 10%, cea mai mare scădere într-o singură zi din ultima lună, iar pierderile de aproape 30% numai în ultima săptămână aproape că au șters câștigurile de la începutul anului.

Aceste scăderi vin după ce Banca Populară a Chinei (PBOC) a îndemnat cele mai mari bănci și firme de plăți din China să ia măsuri mai dure împotriva tranzacțiilor cu criptomonede, aceasta fiind cea mai recentă înăsprire a restricțiilor impuse de Beijing asupra acestui sector.

Bursele de criptomonede au fost efectiv scoase din China printr-o modificare a regulilor din 2017, dar au apărut platforme extrabursiere (OTC) cu sediul în străinătate pentru a primi plăți de la persoane cu sediul în China și a cumpăra criptomonede în numele acestora.

„Practic, se spune că acum tranzacțiile OTC nu sunt legitime… nu suntem autorizați de bănci să transferăm bani pentru achiziții și vânzări de criptomonede”, a declarat Bobby Lee, șeful aplicației Ballet și fost director executiv al BTC China, prima bursă de bitcoin din China.

Bitcoin s-a prăbușit cu mai mult de jumătate față de vârful de aproape 65.000 de dolari atins în aprilie.

De asemenea, Ether, a doua cea mai mare criptomonedă și care tinde să se miște în tandem cu Bitcoin, a scăzut cu peste 6%, la 1.773 de dolari, cel mai scăzut nivel din ultima lună.