• Nassim Nicholas Taleb, autorul „Lebedei Negre”, a apreciat într-o lucrare recentă că bitcoin nu a reușit să își îndeplinească obiectivele.
  • Taleb, cercetător și trader, spune că Bitcoin valorează „exact zero”, în condițiile în care necesită o cantitate susținută de interes pentru a se menține.
  • Bitcoin a fost creat în 2008 și a fost caracterizat mereu de volatilitate, dar în anul pandemiei Covid-19 a experimentat o volatilitate extremă.

Nassim Nicholas Taleb, autorul „Lebedei Negre”, a apreciat într-o lucrare recentă că bitcoin, cea mai importantă criptomonedă, nu a reușit să își îndeplinească obiectivele de a deveni o monedă fără guvern, o acoperire împotriva inflației și o investiție sigură, scrie CNBC.

„Puține active din istoria financiară au fost mai fragile decât bitcoinul”, a spus el.

Taleb s-a pronunțat anterior mai favorabil despre bitcoin, în special despre potențialul de a ajuta oamenii să ocolească controlul capitalului pe piețe, numind-o „prima monedă organică” în prefața „The Bitcoin Standard” din 2018 și „o poliță de asigurare” împotriva controlului guvernamental asupra monedei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În lucrarea sa recentă, „Bitcoin, valute și fragilitate”, publicată la sfârșitul lunii iunie, Taleb, cercetător și trader, spune că Bitcoin valorează „exact zero”, în condițiile în care necesită o cantitate susținută de interes pentru a se menține.

În schimb, „aurul și alte metale prețioase nu necesită întreținere, nu se degradează într-un orizont istoric și nu necesită întreținere pentru a-și reîmprospăta proprietățile fizice în timp”, a spus el.

Bitcoin a fost creat în 2008 și a fost caracterizat mereu de volatilitate, dar în anul pandemiei Covid-19 a experimentat o volatilitate extremă pe fondul crizei economice globale.

Taleb a menționat că, în martie 2020, bitcoin a scăzut mai mult decât piața bursieră și și-a revenit „după injecții masive de lichiditate”. Aceasta este „o dovadă suficientă că nu poate fi utilizat ca pavăză împotriva riscului sistemic”, a spus el.

Taleb spune că nu este clar ce s-ar întâmpla dacă internetul ar experimenta o întrerupere, chiar și regională, în special dacă ar avea loc în timpul unui colaps financiar.

Taleb a menționat că bitcoin „a menținut o volatilitate extrem de ridicată” între 60% și 100% „pe tot parcursul vieții”.

„Este într-adevăr de dorit să ai cel puțin o monedă reală, nesusținută de un guvern”, a scris el în ziarul său. „Dar noua monedă trebuie să fie atrăgătoare ca un depozit de valoare, raportată la un coș ponderat de bunuri și servicii cu o eroare minimă.”

Pe de altă parte, oamenii combină succesul bitcoin ca monedă digitală cu succesul bitcoin ca investiție speculativă. Pentru a fi o monedă ar fi nevoie de o anumită stabilitate, a spus Taleb.

Bitcoin a oscilat între 32.000 și 36.000 de dolari în ultima lună, după ce a atins 40.000 de dolari la jumătatea lunii iunie.

Datele arată că tranzacțiile cu bitcoin au scăzut cu peste 40% în luna iunie a acestui an, potrivit CryptoCompare. În aceeași lună, prețul bitcoin a atins un minim lunar de 28.908 dolari.

Totuși, volumul din iunie se situează în primele cinci cele mai bune luni înregistrate vreodată, potrivit datelor Kaiko.