• Banca Națională a României a luat o decizie pe placul românilor.
  • Va reduce rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, de la 1,50%.

Cristian Hostiuc, director la Ziarul Financiar, a explicat ce înseamnă această reducere. Cristian Hostiuc a spus că ratele la creditele de la bancă vor scădea, în urma acestei decizii.

„BNR a luat o decizie surprinzătoare la începutul anului 2021. Analiștii se așteptau să reducă dobânda de referință începând din al doilea trimestru. Această decizie a BNR de acum reprezintă un semnal foarte bun pentru economie. Ratele la creditele de la bancă vor scădea. Un calcul foarte simplu arată că: dacă înainte, la o rată de 1200 pe lună, 1000 de lei reprezenta principalul și 200 de lei dobânda, acum, cu această scădere a ROBOR-ului, va exista o economie de 30 de lei. Anual, înseamnă 360 de lei. Sunt mulți care plătesc mult mai mult și acest lucru se va vedea”, a explicat Cristian Hostiuc.

Ce impact are decizia asupra depozitelor din bănci

Cristian Hostiuc a spus că odată cu scăderea dobânzii politicii monetare vor scădea și dobânzile la depozite. Însă, acest lucru depinde de poziția fiecărei bănci.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Sunt bănci care au nevoie de bani și nu vor scădea dobânzile la depozite, dar sunt și bănci care au prea mulți bani și, în mod cert, vor reduce dobânda. Deja acest lucru se petrece în piață”, a spus Cristian Hostiuc.

Se va relansa sau nu mediul de business din România după această decizie

„BNR, prin această decizie, a semnalat că se simte confortabil cu inflația. Inflația în 2020 a fost de 2.6%, un nivel sub așteptări, și probabil că același nivel sau chiar mai redus va fi în 2021. Din această perspectivă, BNR nu are o teamă că vom avea o creștere a inflației.

Dar cel mai important lucru este reprezentat de stabilitatea cursului valutar: anul trecut am avut o stabilitate a cursului valutar destul de bună în condiții de criză. Cursul a crescut cu doar 1.88% și BNR, și prin această decizie, arată că susține această stabilitate a cursului de schimb”, a mai spus Cristian Hostiuc.