• Cererea pentru bone filipineze a rămas constantă în pandemie.
  • Femeile trimit o mare parte din bani la rudele din Filipine.
  • În România o bonă filipineză câştigă de la 500 de euro în sus.

Bonele filipineze salvează părinții care au ședințe nesfârșite pe Zoom, iar cu banii din salariu, își ajută rudele rămase peste ocean, acolo unde situația economică e tot mai neagră din cauza pandemiei.

Cele mai multe bone sunt în Bucureşti, apoi în Timişoara, Iaşi, Cluj şi Constanţa. Magdalena Peisakh, director la agenţia „Bone de nota 10”, a spus că cererea a rămas constantă.

La această firmă, lucrează în prezent peste 1.000 de bone. „Avem sute de bone şi menajere care au devenit indispensabile în această perioadă. În Filipine noţiunea de familie este extinsă, îşi ajută părinţii, fraţii, surorile.În această perioadă simt o presiune şi mai mare. Sunt mult mai flexibile, muncitoare, blânde, responsabile. Sunt calde şi răbdătoare cu copiii”, a declarat Magdalena Peisakh, director la agenţia „Bone de nota 10”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Nu putem merge acasă să ne vizităm rudele”

O bonă filipineză are asigurate, în România, cazarea și masa, iar salariul porneşte de la 500 de euro. Acasă, ele nu câştigă mai mult de 200-250 de euro pe lună. Magilyn a venit în România în 2011. Prima dată a fost bonă, iar acum lucrează în agenţia de recrutare. Are un băiețel de aproape 3 ani, pe care l-a lăsat în Filipine.

„Mătuşa mea are grijă de el. E dificil, o situaţie teribilă. Nu putem merge acasă să ne vizităm rudele. Nu toată lumea are oportunitatea să lucreze în ţara noastră, avem o limită de vârstă. Dacă ai peste 37 de ani e dificil să găseşti un loc de muncă. Preferăm să lucrăm în alte ţări. Datorită salariului din România putem să ne creştem copiii. E o mare diferenţă, 70%”, a spus Magilyn Albitos Mamanta.