Premierul Florin Cîțu, despre anunțul Standard & Poor’s: Eroii sunt companiile private, antreprenorii. VIDEO

Guvernul prelungește din nou starea de alertă. Joi se va decide până la ce oră circuli de Paște Mediafax Foto
  • Florin Cîțu: Realizarea este cu atât mai importantă cu cât vine în contextul celei mai mari crize economice și sanitare din ultimii 100 de ani
  • Florin Cîțu: Această coaliție condusă de PNL, din care fac parte USR-PLUS și UDMR, a reușit ce nu au putut face guvernările anterioare în perioadele de creștere
  • Florin Cîțu: În trimestrul 4 am avut cea mai mare creștere din UE. Standard & Poor’s este garanția că ce am promis, am făcut, că asigurăm stabilitatea României

Premierul Florin Cîțu a comentat decizia Agenției Standard & Poor’s care a îmbunătățit ratingul României pentru prima dată în ultimii opt ani spunând că antreprenorii sunt eroii acestei reușite. Realizarea a apărut în condițiile unei bune guvernări, a mai spus Cîțu.

Prim-ministrul le-a mulțumit antreprenorilor români care au făcut sacrifcii și a vorbit despre măsurile economice luate de alianța de la guvernare.

Eroii sunt companiile private, antreprenorii. Ei sunt cei care au dus greul și cu ei m-am consultat de multe ori. Fără încrederea lor nu reușeam. Pentru toate acestea, le mulțumesc. Realizarea este cu atât mai importantă cu cât vine în contextul celei mai mari crize economice și sanitare din ultimii 100 de ani. Această coaliție condusă de PNL, din care fac parte USR-PLUS și UDMR, a reușit ce nu au putut face guvernările anterioare în perioadele de creștere”, a declarat Florin Cîțu, în timpul unei declarații publice.

Îmbunătățirea ratingului vine la pachet cu încă o premieră, a declarat Florin Cîțu sâmbătă, la Palatul Victoria.

Aș vrea să vă vorbesc despre altă premieră. Am reușit să reducem deficitul bugetar, avem venituri mai mari, în condițiile în care nu am mărit taxele și nu am introdus nicio taxă…. Anul trecut am vorbit despre încredere, v-am cerut să aveți încredere, am promis că voi lua decizii, așa s-a întâmplat. În trimestrul 4 am avut cea mai mare creștere din UE. Standard & Poor’s este garanția că ce am promis, am făcut, că asigurăm stabilitatea României”, a precizat premierul României.

Ratingul datoriei guvernamentale a României a fost îmbunătățit. Este prima modificare pozitivă din 2013

Agenția de rating Standard & Poor’s a anunțat îmbunătățirea perspectivei de la „negativ” la „stabil” aferentă ratingului acordat datoriei guvernamentale a României pe termen lung și scurt în monedă locală și valută. Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei rating-ului României operată de această agenție din noiembrie 2013. De asemenea, agenția a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută.

Standard & Poor’s a precizat în comunicatul de presă publicat în data de 16 aprilie 2021 că perspectiva stabilă arată credibilitatea măsurilor de consolidare fiscală promovate de Guvern și anticipează că finanțele publice și poziția externă a României se vor stabiliza în următorii doi ani. Agenția apreciază ca riscurile generate de deficitele gemene (deficitul bugetar și deficitul de cont curent) încă ridicate ale României sunt atenuate de perspectiva absorbției unui volum important de fonduri europene (România fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE și în Facilitatea de Redresare și Reziliență), precum și de programul de reforme asumate de către Guvern pentru relansarea creșterii economice. Totodată, reconfirmarea ratingului suveran este susținută și de accesul robust al României la finanțarea de pe piețele internaționale de capital.