• Cozile pentru pâine se formează la cele peste 1.500 de chioșcuri din Istanbul.
  • Prețurile au crescut după ce lira turcească a pierdut 48% din valoarea sa.
  • O baghetă de 250 de grame costă 0,09 dolari, adică 1,25 lire turcești.

Cozile tot mai mari pentru pâine din Istanbul reprezintă o dovadă a dificultăților financiare cu care se confruntă familiile din Turcia. Într-o după-amiază de săptămâna aceasta, în cartierul Uskudar din Istanbul, pensionarul Niazi Toprak stătea pe o bancă și citea ziarul în timp ce aștepta să sosească o nouă livrare de pâine. Alături de el se aflau alte zeci de persoane care se așezaseră și ele la coadă la chioșcul din apropiere.

Istanbul Halk Ekmek sau „Pâinea publică” vinde o baghetă de 250 g la prețul de 1,25 lire turcești (0,09 dolari) – mai ieftin decât la brutăriile din apropiere, unde prețurile încep de la 2,50 lire (0,18 dolari). Deși diferența se măsoară în cenți, economiile se adună pentru Toprak și pentru mulți alți locuitori din Istanbul care stau la coadă la cele peste 1.500 de astfel de chioșcuri din oraș în fiecare zi.

„Totul se scumpește, de la mâncare la pâine, de la cămașă până la șosetele pe care le porți”, a declarat Toprak, în vârstă de 71 de ani, pentru Al Jazeera. Fost șofer de camion și angrosist de produse care s-a pensionat în urmă cu cinci ani, el s-a mutat recent cu copiii săi pentru că banii sunt puțini.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Asigurarea mea socială pentru pensionare îmi aduce doar 800 de lire (56 de dolari) pe lună, așa că nu este suficient în aceste zile pentru a trăi singur. Suntem patru persoane în casă, iar chiria noastră este de 2.000 de lire (140 de dolari pe lună). Fiecare dintre noi mănâncă cel puțin o pâine pe zi, așa că am de gând să cumpăr patru pâini de aici. Trebuie să economisești fiecare bănuț pe care îl poți în aceste zile”, spune bărbatul.

Lira turcească a pierdut aproximativ 48% din valoarea sa față de dolarul american în acest an, cunoscând o prăbușire totală în noiembrie.