• România a avut o creșere economică de 5,3% în ultimul trimestru al anului 2020
  • Economia Austriei a înregistrat cea mai abruptă scădere
  • Cristian Hostiuc: „Economia României este mult mai echilibrată decât credem noi”

Economia României a avut cea mai mare creștere a Produsui Intern Brut din Uniunea Europeană. Asta în timp ce economia Austriei a înregistrat cea mai abruptă scădere.

„Economia României este mult mai echilibrată decât credem noi. Ne-a ajutat foarte mult că ponderea turismului, a industriei hoteliere și HoReCa este extrem de scăzută. Spre exemplu, România avea turiști într-un un cât avea Praga, capitala Cehiei, în același interval de timp. Austria trăia foarte bine din turism. Acum în pandemie s-a văzut, de aceea are această scădere economică”, a spus Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.

Domeniile care au mers bine

„La noi, construcțiile au mers bine, IT-ul, pentru că avem o infrastructură de IT foarte bună. Administrația publică și statul au mers bine, pentru că nu au dat oameni afară și nu au tăiat salariile. De asemenea, toate aceste lucruri au dus la o crește a consumului de 2,2% în 2020, ceea ce a dus la o scădere mai mică a economiei”, susține Cristian Hostiuc.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În ultimul trimestru din 2020 România a avut cea mai mare creștere economică din Europa, de 5,3%. După noi urmează Bulgaria și Ungaria cu 2,1%, respectiv 1,1%.

„La noi a fost bine, pentru că oamenii au reventi la muncă. Nu pentru că Guvernul s-a pregătit mai bine din punct de vedere sanitar, pentru că aici am avut o explozie a numărului de cazuri de COVID. Oamenii au avut încredere să vină la muncă. Industria și-a revenit”, a adăugat Cristian Hostiuc.

„Noi, dacă vom lua bani de la Uniunea Europeană, vom avea o creștere extraordinară, pentru că avem de refăcut întreaga infrastructură rutieră și sanitară.”