Pe Daniel Dines îl ştie o lume întreagă. Pentru performanţă. Acum va fi Doctor. Doctor Honoris Causa la Universitatea Babeş Bolyai. Propunerea a venit din partea Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării și de la Facultatea de Matematică și Informatică. De ce, îţi explică rectorul Universităţii, profesorul Daniel David.

Daniel David, rector UBB: În Universităţile româneşti, în societatea românească există o înţelegere limitată a ceea ce înseamnă cercetare ştiinţifică. Multă lume consideră că odată ce ei publicat rezultatele într-un articol, carte sau teză de licenţă, masterat sau dctorat, lucrurile s-au încheiat. Ori cercetarea ştiinţifică înseamnă cercetare, dezvoltare, inovare. Ori dezvoltarea şi inovarea încep după ce ai obţinut anumite rezultate.

Asta a făcut fondatorul UiPath. Din simpla ideea de a automatiza în companii operaţiunile care mănâncă timp, nervi şi nu implică deloc creativitatea, Dines a făcut un business de zeci de miliarde de dolari.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Daniel David, rector UBB: Sper să-i facă pe mulţi să se gândească şi să înţeleagă lucrurile pe care le-am menţionat acuma. Sper ca studenţii să fie inspiraţi să aibă demersuri antreprenoriale după ce şi-au obţinut titlurile, diplomele.

Poate te întrebi de ce contează aşa de mult cine mai ia un titlu de doctor. Hai să îţi arăt la ce poate duce impostura profesională sau amestecul politicului în ştiinţă. De CDC-ul din State ai auzit. Ştii deja că cel mai reputat organismîn sănătate publică, din lume, n-a putut răspunde la simpla întrebare: cum deschidem şcolile în siguranţă,în pandemie.În schimb, un grup de lucru de la Harvard, alcătuit exclusiv din specialişti, a reuşit să găsească soluţii. Şi să le propună.

Un medic, membru în grup, chiar a atras atenţia că nu e magie în spitale pentru stabilirea regulilor care pot fi copiate în alte spaţii publice. Deci, uite la ce duce amestecul politic şi impostura în ştiinţă.

Daniel David, rector UBB: Foarte multă lume, în special oamenii politici, cei care doresc control atacă Academia, autonomia academică, tratând-o ca pe o feudă universitară. Imaginaţi-vă cum ar fi dacă din 4 în 4 ani am schimba programele de studiu,rectorii, decanii, directorii de Departamente ar fi numiţi politic. Ar fi ceva dezastruos! Nu doar pentru mediul academic. O Universitate slabă înseamnă o ţară slabă şi o ţară săracă. Fiindcă în Universităţi au loc descoperiri ştiinţifice!