• Datoria publică a României crește, în ciuda revenirii economice.
  • Datoria publică a ajuns la 49,7% din PIB în mai 2021.
  • Datoria publică este estimată să ajungă la 50% din PIB în luna iulie.

Efectele pandemiei se văd în cifre. Datoria publică a României s-a dublat în doar șase ani.

În acest an a trecut pragul de 500 de miliarde de lei. În mai era de 527,49 miliarde de lei, adică 49,7% din PIB. La finalul lui 2015, datoria era de 269 miliarde de lei. În ritmul acesta, în această lună datoria va ajunge la jumătate din PIB.

În acel moment intrăm în așa-numita zona roșie, anunță Ziarul Financiar, iar Guvernul trebuie să ia măsuri urgente ca să reducă datoriile, așa spune legea. Eliminarea costurilor – deci și tăierea salariilor la stat – e una dintre ele. Florin Cîțu
se face că a uitat ce spune legea.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Nu știu dacă vom ajunge la 50%. Vom vedea dacă ajungem la 50%. În același timp este o recomandare, nu este o lege. Vom vedea ce se întâmplă atunci. Eu vă readuc aminte că la începutul anului am înghețat salariile, înainte de a avea acestă creștere peste 50%”, a declarat Florin Cîțu.

De data asta, România nu mai e Cenușăreasa. Raportul datorie publică / PIB a crescut anul trecut la nivelul întregii Uniuni Europene – de la 77 % din PIB la sfârșitul anului 2019 la 90% la sfârșitul anului 2020.

România e în top 10 al țărilor cu cel mai mic raport al datoriei publice în PIB, alături de Estonia, Cehia, Bulgaria sau Suedia. Sunt 14 state membre ale UE care au o rată a datoriei de peste 60% din PIB la sfârșitul lui 2020: pe listă, Grecia, Italia sau Portugalia.