• Recesiunea din România este similară cu cea din 2009 – 2010
  • Comisia Europeană: PIB-ul României e în scădere de la 4% la 2,5% în 2020
  • Datorie publică a ajuns la 50% din PIB

În 2020 deficitul bugetar al României va ajunge la aproximativ 20 de miliarde de euro. Iar datoria publică va depăși 100 de miliarde de euro.

Noul Guvern își va începe mandatul cu o provocare uriașă, iar un pas inspirat din partea acestuia ar fi să se consulte cu mediul de business. Tot Guvernul va trebui să urmărească atent toți indicatorii macroeconomici, în contextul în care aceștia au fost modificați de pandemie.

Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar: „Indiferent de cine va fi prim-ministru sau de Guvern, situația economică este aceeași. Suntem în criză și vom vedea în T1 și T2 din 2021 cine rezistă sau nu.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

„Noi în acest timp am trăit pe perfuzii. Ne-a costat 100 de miliarde de lei, adică 20 de miliarde de euro. Anul trecut vor trebui ridicate toate restricțiile, adică amânările la plată a taxelor și impozitelor. În România, în acest moment, sunt 561.000 de companii și persoane fizice care au apelat la amânarea plății ratelor la bancă. Suma totală este de aproape 10 miliarde de euro.”

Cristian Hostiuc a vorbit și despre așteptările pe care le are mediul de business de la noii guvernanți.

Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar: „Mediul de business vrea ca noul Guvern să fie unul pro business, respectiv să mai taie din birocrație. De asemenea, businessurile vor ca noul Guvern să impulsioneze și mai mult activitatea economică, astfel încât revenirea să fie mult mai rapidă.”

De asemenea, s-a ridicat problema stabilității cursului valutar, întrucât majoritatea românilor au credite în lei.

Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar: „BNR asigură stabilitatea cursului de schimb, deși analiștii se așteptau ca euro să depășească 5 lei în acest an.”