Elon Musk și-a lăsat inginerii de rachete pe o insulă, fără hrană: „Eram doar animale sălbatice, așteptând mâncare”

  • În primele zile de existență ale SpaceX, inginerii de rachete trăiau pe o insulă din Pacific, unde ocazional rămâneau fără alimente
  • Livrările de aprovizionare erau deseori întârziate, iar lucrătorii rămâneau adesea fără mâncare
  • Angajații au intrat în grevă pentru a forța o aprovizionare
  • Aceștia au primit aripioare de pui și țigări din belșug

În primele zile de existență ale SpaceX, inginerii de rachete trăiau pe o insulă din Pacific, unde ocazional rămâneau fără alimente. Pe acea insulă, numită Omelek, echipa se lupta să construiască o platformă de lansare și racheta Falcon 1, relatează Business Insider.

Eric Berger, un editor de la Ars Technica, a descris acele zile de început ale companiei lui Elon Musk în noua sa carte, „Liftoff”. Povestea lui Berger despre începuturile SpaceX este plină de anecdote care nu au fost spuse anterior, cum ar fi o revoltă a organizată de muncitorii flămânzi în 2005.

Inginerii SpaceX locuiau și lucrau pe insula Omelek, deoarece acesta a fost locul pe care compania l-a ales pentru a scăpa de Forțele Aeriene ale SUA.

Erau și mai aproape de ecuator, deci era mai ușor să ajungă pe orbită. Despre primul an petrecut pe insulă, Eric Berger spune că: „logistica era proastă”. Livrările de aprovizionare erau deseori întârziate, iar lucrătorii rămâneau adesea fără mâncare.

„Eram doar animale sălbatice pe insulă, așteptând mâncare”

Într-o zi din toamna anului 2005, tensiunile s-au transformat în revoltă. Angajații au intrat în grevă pentru a forța o aprovizionare. Aceștia au primit aripioare de pui și țigări din belșug. Vis împlinit, revolta s-a înăbușit.

„Eram doar animale sălbatice pe insulă, așteptând mâncare”, a declarat Ed Thomas, un tehnician SpaceX la acea vreme, pentru Eric Berger.

Au fost probleme și când a ajuns elicopterul cu provizii. Pilotul a spus că noul turn construit de muncitori îi îngreunează aterizarea, și că nu vrea să riște. Totuși, Tim Buzza, directorul de lansare de la acea vreme a promis că „îi face cinste” cu câteva băuturi dacă acesta aterizează. Și așa s-a întâmplat.

Ca să le ridice moralul, Elon Musk i-a recompensat cu o experiență în condiții de gravitație 0, pentru a vedea și ei cum se simt astronauții.

În martie 2007, o rachetă SpaceX a ajuns pentru prima dată în spațiu, iar insula Omelek avea provizii din belșug, în special aripioare de pui. De asemenea aveau la dispoziție băuturi nelimitate.

„Totul era un lux fantastic, în comparație cu prima experiență, așa că ne-a plăcut pe Omelek”, a spus alt inginer de rachete pentru Eric Berger.

SpaceX nu mai are acum nicio prezență în Insulele Marshall. Compania testează noi prototipuri de rachete în Boca Chica, Texas.