• Trei ferme de nurci deține o companie olandeză în România, lângă Brașov.
  • Prima fermă de nurci a olandezilor a fost înființată în 2014.
  • În 2018, două ferme de nurci ale olandezilor din Brașov au vândut blănuri de peste 6 milioane de euro.

Afacerea cu blănurile de nurcă e una de succes și a prins și în România. O companie olandeză are trei ferme de nurci în România, lângă Brașov, și vinde blănuri de milioane de euro în fiecare an. În șapte state a fost descoperită o mutație a coronaviruslui la nurci. În timp ce Danemarca a decis să ucidă toate nurcile din ferme, 17 milioane, direcția Sanitar Veterinară Brașov spune că momentan nu sunt probleme la crescătoriile de nurci din țară și că oricum autoritățile sunt pregătite.

Mutaţia virusului Covid-19, descoperită la o fermă de nurci din Danemarca, a fost detectată la 214 persoane din această ţară, din iunie si până acum, potrivit celor mai recente date de la centrul danez de referinţă în boli infecţioase. Guvernul a anunțat carantină în zonele considerate de risc, după ce au fost sacrificate 17 milioane de nurci.

Și deși această mutație nu produce efecte grave la om, ea slăbeşte capacitatea organismului de a forma anticorpi. Ceea ce ar putea însemna că viitoarele vaccinuri anti-COVID vor fi ineficiente.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

OMS a atras atenția în privința nurcilor

Danemarca este cel mai mare exportator de blană de nurcă din Europa, iar o decizie similară a fost luată în vară și de Spania și Olanda, care au sacrificat peste o sută de mii de astfel de animale.

Şase ţări, printre care Danemarca şi Statele Unite, au raportat până în prezent cazuri de COVID-19 în fermele de nurci, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS): „Până în prezent, şase ţări, şi anume Danemarca, Olanda, Spania, Suedia, Italia şi Statele Unite, au raportat Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor cazuri de SARS-CoV-2 în fermele de nurci”.

Americanii, germanii, finlandezii și chinezii se îmbracă cu blănuri de nurcă produse la două ferme din Brașov. Acestea au vândut anul trecut de peste 6 milioane de euro

Brașovul are două ferme de creștere a nurcilor, înființate de un investitor olandez, Samuel Nieuwenhuis, care a renunțat la acestea în favoarea familiei Van Ansem, recunoscută în domeniul furnizării blănurilor de nurcă.

Compania este deținută de Van Ansem Participaties, care mai dețin astfel de ferme în Polonia, Letonia, Olanda și Statele Unite, având o capacitate anuală de un million de nurci. Ferma a fost înființată în 2014 în urma unei investiții de 12,5 milioane de euro realizate de Samuel Nieuwenhuis, un fermier cu 20 de ani de experiență în creșterea nurcilor, care mai avea astfel de ferme în Olanda, Turcia, Bulgaria, Polonia și țările baltice.