• Bernard Tapie a fost proprietar al companiei Adidas.
  • Controversatul om de afaceri și fost ministru socialist a construit un imperiu sportiv şi de media, dar care ulterior s-a confruntat cu o serie de probleme juridice.
  • De asemenea, a fost suspectat de aranjarea de meciuri în prima ligă de fotbal din Franţa.

Fostul ministru socialist francez şi om de afaceri controversat Bernard Tapie, fost proprietar al companiei Adidas, a murit duminică, 3 octombrie, la ora 8:40, potrivit unui comunicat al familiei sale, anunţă RFI. 

El a făcut o avere la începutul carierei sale preluând companii falimentare cu metode caracterizate drept dubioase şi şi-a etalat adesea averea, inclusiv prin cumpărarea unui iaht de 72 de metri şi a clubului de fotbal Olympique de Marseille, care a câştigat campionatul francez în perioada în care era proprietar. De asemenea, a fost suspectat de aranjarea de meciuri în prima ligă de fotbal din Franţa. A fost pentru scurt timp ministru al afacerilor urbane în guvernul lui Francois Mitterrand, în 1992. Tapie a fost găsit vinovat într-o serie de cazuri de corupţie şi fraudă fiscală şi a fost închis timp de cinci luni.

După eliberarea din închisoare, în 1997, Tapie a adăugat showbiz-ul la diversele sale activităţi, încercând să joace teatru şi să găzduiască emisiuni radio şi TV. În 2012 a devenit, de asemenea, patron de presă, preluând cotidianul La Provence din sudul Franţei şi alte ziare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

A fost acuzat de fraudă

Un caz de fraudă l-a urmărit pe Tapie zeci de ani, implicând o tranzacţie extrem de controversată în valoare de 400 de milioane de euro acordată de o comisie guvernamentală de arbitraj, a cărei mărime a provocat o undă de şoc în Franţa. Comisia de arbitraj a considerat că Tapie a fost victima unei fraude atunci când şi-a vândut participaţia la compania Adidas în 1993 băncii franceze de stat Credit Lyonnais, care s-a dovedit că a subevaluat marca de îmbrăcăminte sportivă.

Cazul a implicat-o şi pe Christine Lagarde, pe atunci ministru de finanţe, care acum conduce Banca Centrală Europeană. Ea a fost găsită vinovată de „neglijenţă” în acest caz. Modul în care Lagarde a gestionat cazul a stârnit suspiciuni că fostul său şef, Nicolas Sarkozy, pe care Tapie l-a susţinut la alegerile prezidenţiale din 2007, era favorabil omului de afaceri – acuzaţii pe care Sarkozy le-a negat vehement.

În toamna anului trecut, procesul de fraudă al lui Tapie a fost amânat din motive de sănătate precară, deoarece acesta suferea de un dublu cancer la stomac şi de cancer la esofag.