• Guvernul a aprobat normele metodologice pentru programele IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing
  • IMM Invest are un plafon de 15 miliarde de lei
  • Dacă îți iei utilaje sau echipamente în leasing pentru compania ta, statul subvenționează 50% din dobândă pe o perioadă de 8 luni

Dacă ai o companie pe butuci din cauza crizei, anul acesta ai putea obține mai multe credite bancare cu garanții de stat. Un prim pas deja a fost făcut: Guvernul a aprobat normele metodologice pentru programele IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing.

IMM Invest, unde anul trecut 10% din mediul de afaceri a aderat, are în 2021 un plafon de 15 miliarde de lei. Aici li se dă o șansă și fermierilor cu noul Agro IMM Invest, care are alocat undeva la 1 miliard de lei. Statul vine cu garanţii şi bani nerambursabili la creditele pe care le iei pentru capitalul de lucru sau investiții.

Pentru IMM Leasing, Ministerul Finanțelor pune la bătaie 2 miliarde de lei. Acest program urmează să se lanseze. Momentan s-a dat startul la înscriere pentru firmele de leasing colaboratoare.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Dacă îți iei utilaje sau echipamente în leasing pentru compania ta, statul subvenționează 50% din dobândă pe o perioadă de 8 luni. La IMM Factor îți poți lua un credit comercial, pentru care statul garantează cu jumătate, dar nu mai mult de 800.000 euro. Bugetul alocat este tot de 1 miliard lei.

În 2020, IMM Invest a avut un plafon de 30 de miliarde de lei. Anul acesta, prelungirea programului, de fapt, este de 15 miliarde de lei. Noutatea este Agro IMM, un subprogram care nu a mai fost până acum. În felul acesta, firmele care erau împiedicate să ia un credit din cauza lipsei garanțiilor și erau presate să creeze necesarul de lichiditate în piață o pot face, pentru că statul garantează pentru ele.