• Vlad Craioveanu i-a avut invitați, miercuri seara, la emisiunea „Ochii pe mine!”, pe Omer Tetik, CEO Banca Transilvania și Andrei Kerestely, compozitor şi orchestrator.
  • Omer Tetik, despre anul 2020: ,,Un an în care am învățat multe despre puterile noastre, competențele noastre, ce putem și ce nu putem să facem”
  • Andrei Kerestely:„Toată lumea face muzică astăzi! Din ce în ce mai multă muzică proastă, mai simplistă, minimalistă și fără conținut.”

,,Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu, invitați  miercuri seara la Aleph News – Omer Tetik, CEO Bancaz Transilvania și Andrei Kerestely, compozitor şi orchestrator.

Invitat în prima parte a emisiunii, Omer Tetik face – la zece luni de la izbucnirea epidemiei – o radiografie a peisajului bancar din România. Invitatul lui Vlad Craioveanu vorbește despre deciziile pe care Banca Transilvania le-a luat în această perioadă, miza fiind aceea de se plia pe nevoile clienților săi în vreme de pandemie.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Vorbim și despre cât de mult s-au schimbat obiceiurile de consum, dar și dacă băncile mai pot susţine o nouă suspendare a ratelor la credite. Omer Tetik îți spune cât de important este, ca în această perioadă, să susțiem afacerile locale, dar și ce va aduce, pe partea economică, anul 2021.

O. Tetik, un bancher cosmopolit!

Omer Tetik este născut Hamburg și crescut în Izmir. Alege să urmeze o carieră în economie, așa că studiază la Middle East Technical University din Ankara, absolvind Magna Cum Laude Facultatea de Economie.

Recunoaște că a avut o copilărie fericită. Mărturisește însă că visul său a fost acela să studieze în America sau Anglia. Părinții săi nu au avut bani, așa că a fost nevoit, la acea vreme, să-și schimbe prioritățile.

Povestea sa a continuat însă. În anul 2000 a venit în România și, începând, cu 2013 face parte din echipa Băncii Transilvania.

O. Tetik: ,, A fost un an în care am învățat multe despre puterile noastre, competențele noastre”

Omer Tetik îți spune că anul 2020 a fost – atât pentru el, cât și pentru echipa sa de la Banca Transilvania – un an care le-a testat cu adevărat limitele.

Mărturisește însă, că în tot amalgamul de emoții provocate de izbucnirea pandemiei, cel mai important lucru a fost cântărirea deciziilor luate. Vrei să știi care au fost cuvintele-cheie ale acestei perioade pentru Omer Tetik, CEO Banca Transilvania?

,,Vlad Craioveanu: Cum a fost anul acesta pentru Banca Transilvania?

Omer Tetik: Cred că a fost cum a fost pentru toată lumea: plin de emoții, plin de stări diferite, un an în care am învățat multe despre puterile noastre, competențele noastre, ce putem să facem și ce nu putem să facem. A fost un an în care am crescut, business-ul nostru a mers destul de bine.

La începutul pandemiei, când am început să facem bugetul, eram mult mai pesimiști și aveam o prognoză mult mai sobră despre economie. Lucrurile au mers mult mai bine, România a arătat reziliență, chiar și business-urile mici au arătat reziliență. După lockdown, în lunile aprilie, mai, când a trebuit să stau acasă forțat, când s-a redeschis economia și noi am relansat puternic activitatea.

Vlad Craioveanu: Spuneați într-un interviu: „Dacă suntem alături de clienți în aceste momente grele, salvăm nu numai prezentul, ci și viitorul.”Care au fost cuvintele cheie ale aceste perioade?

Omer Tetik: Comunitate, solidaritate, reziliență și calm. Pentru că în momente de criză treci prin anxietate, panică… Dacă iei decizii prea rapide, abrupte, greșite după aceea alegi și un drum greșit. Am încercat să ne gândim că suntem pe gheață și atunci trebuie să mergem cu pași de pinguin, solizi, dar mici.”

O.Tetik: ,,Totdeauna am vrut să fim lângă business-urile locale!”

Omer Tetik îți spune că, una dintre lecțiile importante ale acestei perioade, este susținerea antreprenoriatul și a afacerilor locale. Campania „Cumpără de lângă tine!”, lansată de Banca Transilvania, este gândită fix pe acest tipar, într-o perioadă în care business-urile românești sunt într-o totală derivă.

,,Vlad Craioveanu: Una dintre direcțiile importante în care acționează Banca Transilvania este susținerea antreprenoriatului și a afacerilor locale. Aveți și un program, un demers în acest sens?

Omer Tetik: Da. Noi am lansat și campania noastră „Cumpără de lângă tine” recent. Cred că ăsta este un lucru relativ ușor de făcut, să susținem afacerile din cartierul nostru, de pe strada noastră…

Vlad Craioveanu: Păi poate fi „Cumperă ce-i lângă tine”… aștepți să se ducă afacerea și o cumperi…

Omer Tetik: Dar nu este doar despre afacerile mici, când cumpărăm orice de la un supermarket, un lanț de supermarketuri mari sau  când cumpărăm o mașină, de fapt facem alegerile unde piesele mașinii sau produsele din acest supermaket în lanț să fie produse în România. Pe de altă parte, noi am fost un partener important în programul IMM Invest, peste 35% dintre clienții care au optat pentru program au venit prin Banca Transilvania, în ultima perioadă când au fost microgranturi am avut tot așa o pondere mare  de intermediere. Asta este zona noastră de confort și de activitate. Chiar cum este și sloganul nostru „Banca oamenilor întreprinzători”, noi totdeauna am vrut să fim lângă business-urile locale, afacerile locale și în continuare vom avea și programe noi de susținere.”

O. Tetik: ,,Sunt multe sectoare, domenii afectate, trebuie să le readucem la viață”

Omer Tetik, CEO Banca Transsilvania, vorbește și despre diferențele dintre criza din 2008-2009 și cea de acum. ,,Vrem să dovedim că suntem parte din soluție!”, este mesajul transmis franc de invitatul lui Vlad Craioveanu.

,,Vlad Craioveanu: Tendințele sistemului bancar din România care sunt?

Omer Tetik: În comparație cu criza din 2008-2009, sistemul bancar din România de data asta are lichiditate foarte puternică, foarte mare, capitalizare bună și dorință de a credita, de a susțtine economia. Asta a a fost mesajul Asociației Române a Băncilor, ăsta a fost și mesajul nostru de la BT.

De data asta, chiar vrem să dovedim că suntem parte din soluție, nu suntem parte din problemă. Și cred că până acum am dovedit. Doar că suntem la început. Pentru că prima fază a crizei a fost mai mult o criză medicală, o criză de sănătate, abia acum începem să adresăm probleme economice. O parte din economie a fost închisă, sunt multe sectoare, domenii afectate, trebuie să le readucem în viață.”

O. Tetik: ,,Fără un sistem bancar, nici o țară nu poate să funcționeze!

Omer Tetik îți dezvăluie care a fost una dintre lecțiile importante ale pandemiei pentru oamenii din sectorul bancar. Recunoaște că, în toată această perioadă,  digitalizarea a devenit un mare atuu. Paradoxal, Banca Transilvania a făcut angajării, mărindu-și echipa. Este bine de știut că IT-iștii sunt la mare căutare!

,,Mare parte din colegii noștri au văzut sau au realizat rostul nostru, al economiei în viața oamenilor. Noi suntem intermediari, doar că fără un sistem bancar, nici o țară nu poate să funcționeze. Sigur că nu se compară cu sectorul medical sau cu prima linie unde oamenii au fost foarte mult expuși, dar și noi am fost prezenți.”

Ce spune Omar Tetik despre amânarea plății ratelor pentru 2021

Știm că subiectul amânării plății ratelor și pentru anul 2021, interesează pe foarte mulți oameni care au rămas în această perioadă fără locuri de muncă sau au fost trecuți în șomaj tehnic. Ei bine, Omer Tetik are vește optimiste în legătură cu acest subiect!

,,Eu sunt sigur că va fi un nou program. Toată Europa așteaptă această interpretare a normei. Daca nu vin în timp interpretarile și normele, noi vom veni cu un program propriu.”

Andrei Kerestely, despre muzica de calitate versus involuția muzicală

Și de la mize economice, credite și rate, te invit să intrăm în lumea muzicii. Andrei Kerestely a crescut în universul muzicii, pentru că tatăl său, cunoscutul compozitor Jolt Kerestely, avea casa plină de artişti cu care colabora.

Cât de mult l-a ajutat să facă parte de mic din această lume în care avea să intre, oarecum firesc, iubind și el, la rândul său, muzica? Care sunt proiectele la care lucrează  și cum s-a reinventat ca artist pentru a ține pasul vremurilor?

A.Kerestely: ,,Când ai un bagaj din ăsta în spinare, toate lumea se așteaptă de la superlative”

Acesta mărturisește că a fost întotdeauna o plăcere să fie înconjurat, copil fiind, de muzicieni de elită. Recunoaște însă că a fost și un revers al medaliei: cunoscându-l pe Zsolt Kerestely, oamenii au așteptat de la copilul și, mai târziu, adolescentul Andrei, superlativul în materie de muzică.

,,În primul rând, sigur a fost un privilegiu, o plăcere si o onoare să fiu inconjurat de oameni de valoare de la oameni de la care am avut ce să învăț. (…) A fost și foarte greu pentru că atunci când ai un bagaj din ăsta în spinare, toate lumea se așteaptă de la superlative în sus. Nu este deloc ușor pentru un copil. Dar, în timp, am ajuns să aleg ingineria de sunet. Aici imi petrec cel mai mult timp, aici mă simt cel mai bine. În fata camerei de luat vederi sunt emotiv. Mie imi place să fiu în  partea cealaltă.”

A.Kerestely: ,,Pentru mine, se numește o involuție ce se întâmplă în zona muzicală”

Andrei Kerestely susține că, pentru el,  muzica înseamnă talent, inspirație, muncă. Tocmai de aceea, mărturisește că ceea ce se întâmplă astăzi – pe scenă sau, mai nou, în online în materie de muzică – reprezintă o involuție în care nu se regăsește.

,,Universal vorbind, pentru mine se numește o involuție ce se întâmplă. Totul are legătură cu faptul ca nu se dorește o educație, nu se doresc oameni care să fie pregătiți pe ramura lor. Neavând o baza reală putem să creăm niște melodioare, dar asta nu înseamnă că Melc codobelc ar trebui să fie target-ul. Din ce în ce mai multă muzică proastă, mai simplistă, minimalistă și fără conținut.”

Andrei Kerestely: ,,Să copiezi nu trebuie considerată o artă!”

,,Nu am avut timp să urmăresc trendingurile pe YouTube. Nu cred că numărul de vizualizări sau like-urile de pe Facebook ar trebui să fie un criteriu. Cred că astea pot fi destul de ușor manipulate. Toată lumea face muzică astăzi. Avem acele concursuri minunate în care toată lumea știe să cânte. Din punctul meu de vedere, în unele cazuri, sunt oameni în juriu care nu cântă la fel de bine ca interpreții de pe scenă.

E o chestie foarte ciudată, dubioasă și foarte greu de ținut în frâu. Ar trebui aleși mai cu grijă membrii juriului. Faptul că toată lumea crede că poate cânta sau faptul că toată lumea crede ca poate interveni într-o operație chirurgicală e cam același lucru. (…) În momentul în care ești pus în fața momentului de creație, să vii cu ceva al tău, atunci se vede valoarea. Să copiezi, nu ar trebui să fie considerată o artă. Nu așa se face muzica. Muzica se studiază, te specializezi și înveți toată viața”, conchide Andrei Kerestely