• Dumitru Mărgeloiu are un avion de mici dimensiuni
  • Dumitru Mărgeloiu are licenţa de pilot şi a avut numeroase zboruri
  • Face două ore şi 40 de minute de la Târgu Jiu până la Galaţi

Pe aerodromul din Gorj, aterizează 10 aeronave private pe săptămână. Gorjul e izolat, niciun drum de mare viteză nu ajunge în acest judeţ. Cursul de pilotaj costă 6.000 de euro: 50 ore de teorie și 40 ore de zbor. Naveta cu avionul pare un vis dintr-un viitor îndepărtat, dar deja se întâmplă în România.

Dumitru Mărgeloiu, un om de afaceri din județul Gorj, și-a cumpărat în 2017 un avion de mici dimensiuni. A obținut brevetul de pilot și când are de făcut drumuri lungi, le scurtează în zbor: înlocuiește o zi întreagă de condus cu două ore de pilotat. Zice că-i mai bine așa. Îl credem pe cuvânt: în aer nu dai de gropi, nu auzi claxoane și nu sunt nici radare.

Pleci de aici, din Târgu Jiu, te duci la Cluj. Treci peste munți, peste… Ajungi acolo și în loc să ajungi transpirat și nervos de pe șosea, ajungi relaxat și binedispus, pentru că pe drum ai văzut și-n stânga, și-n dreapta numai imagini minunate. E altceva. Am plecat de la mine, din Târgu Jiu, undeva la ora 10, am traversat munții, am mers la Timișoara. M-am dus, am făcut consultul medical, m-am întors cu un taxi la aerodrom și am venit acasă undeva la ora 16. Cu dus-întors și problemă rezolvată”, povestește omul de afaceri.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Costul unui avion ultraușor nu este foarte mare. Și la fel, consumul. De exemplu, un avion ultraușor consumă în jur de 15 litri de benzină auto la ora de zbor. Și într-o oră de zbor, poți să parcurgi 150 de kilometri, cel puțin”, afirmă instructorul Alex Florea de la Aeroclubul din Craiova.