• Cafeaua a ajuns la un preț record din ultimii zece ani
  • Analiștii anunță că tendința de creștere va continua până în 2023
  • Fenomenele meteorologice nefavorabile vor afecta producția anul acesta, în 2022 și chiar în 2023

Prețul cafelei a ajuns cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Analiștii se așteaptă ca tendința de creștere să continue până în anul 2023. Contractele de cafea cu livrare în decembrie au încheiat ședința de tranzacționare de luni la 2,34 dolari pe livră. Joi, contractele pe cafea de la Intercontinental Exchange din New York au ajuns la 2,46 dolari.

Vineri, prețul de referință al Asociației Internaționale a Cafelei a fost de 2,07 dolari pe livră, în creștere cu 85% față de anul trecut. Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank, a declarat pentru CNBC că în ultimele 12 luni, „o furtună perfectă de evenimente a conspirat pentru a da un impuls iubitelor noastre boabe”. Hansen a adăugat că aceste fenomene meteorologice nefavorabile vor afecta producția mai târziu în acest an, în 2022 și, potențial, în 2023.

Pe lângă vremea nefavorabilă, constrângerile legate de aprovizionarea la nivel mondial au avut un impact substanțial asupra pieței cafelei. Producătorii și companiile care prelucrează cafeaua se află adesea în țări diferite. Incertitudinea de pe piață provine din țări exportatoare precum Etiopia, care se află în pragul unui război civil, și Vietnam, care înregistrează o creștere a cazurilor de Covid-19 care ar putea afecta producția.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII

„Cred că, în ansamblu, avem o piață care, pentru prima dată în ultimii ani, începe să arate o oarecare înăsprire”, a adăugat Hansen.