Prețul gazelor în Marea Britanie și în Europa s-a prăbușit vineri cu până la o cincime, în urma semnalelor că Rusia va crește exporturile către regiune, după ce a restricționat livrările timp de luni de zile relatează Financial Times.

Compania Gazprom a anunțat că și-a atins obiectivul de umplere a depozitelor interne, la două zile după ce președintele Vladimir Putin a cerut companiei să înceapă să aprovizioneze depozitele europene. Intervenția vine după ce unii analiști au afirmat că Moscova a alimentat o criză energetică prin reducerea livrărilor.

Prețurile spot din Marea Britanie au scăzut cu aproape 20%, după ce s-a tranzacționat la niveluri record în cea mai mare parte a lunii octombrie.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES

Cu toate că prețurile sunt încă de aproximativ trei ori mai mari decât la începutul anului, scăderea va oferi o relaxare pentru industriile energofage și va spori speranțele că efectele negative ale prețurilor la gaze asupra economiilor nu vor fi atât de grave. Preocupările legate de inflație au fost, de asemenea, accentuate de creșterea prețurilor la gaze, ceea ce a sporit presiunea asupra băncilor centrale pentru a lua în considerare creșterea ratelor dobânzii.

Traderii au avertizat că prețurile ar putea crește din nou în mod rapid dacă livrările suplimentare din Rusia nu se materializează în noiembrie, dar au spus că semnalele de la Moscova au fost suficiente pentru a bloca creșterea care se manifesta de luni de zile.

Contractele din Marea Britanie cu livrare în decembrie au scăzut cu 15%, în timp ce referința europeană a scăzut cu aproape 12%, la 65,70 euro pe megawatt oră, după ce în urmă cu două săptămâni se tranzacționa la peste 100 de euro.

„Totul se leagă de Rusia și de speranța că, în sfârșit, livrările vor crește, după jocurile pe care le-am văzut din partea Moscovei în acest an”, a declarat un director din domeniul comerțului cu energie.

Gazprom a anunțat vineri că va finaliza stocarea internă până pe 8 noiembrie, aceeași zi despre care Putin a spus că ar trebui să fie termenul pentru începerea livrărilor suplimentare spre Germania și Austria, reduse la niveluri neobișnuit de scăzute înainte de iarnă.

Cu toate acestea, există în continuare îngrijorări legate de faptul că Europa începe iarna cu niveluri mai scăzute de gaze în depozite decât de obicei și, dacă vremea va fi puțin mai rece decât în mod normal, aprovizionarea ar putea rămâne la limită, ceea ce ar oferi impulsiona prețurile.

Rusia a negat în mod constant restricționarea livrărilor către Europa, dar și-a limitat exporturile la cele acoperite de contracte pe termen lung în 2021 și și-a adus propriile instalații de stocare la niveluri mult mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă a anului.

Putin a declarat că, dacă Europa dorește mai mult gaz, atunci ar trebui să aprobe gazoductul Nord Stream 2 către Germania, care s-a confruntat cu opoziția SUA și a țărilor est-europene.

De asemenea, aprovizionarea cu gaze s-a restrâns la nivel mondial, pe măsură ce economiile și-au revenit după pandemie, Asia plătind o primă pentru a atrage mai multe încărcături de gaze naturale lichefiate, lăsând mai puține spre Europa.