• Comuna Ciugud, din judeţul Alba, devine prima comunitate din România care îşi lansează propria monedă virtuală: CIUGUban.
  • Va fi folosită, în prima fază, pentru a recompensa cetăţenii, în special copiii, care colectează selectiv deşeurile şi care reciclează.

Cu CIUGUban vor fi recompensaţi cetăţenii din comuna Ciugud, în special copiii, care colectează selectiv deşeurile şi reciclează ambalajele din plastic, sticlă şi aluminiu.

Proiectul presupune montarea în comună a unor staţii de preluare şi reciclare a ambalajelor, unde cetăţenii vor putea depune sticlele, PET-urile şi dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate. Monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetăţenilor şi de stimulare a reciclării şi colectării selective, anunţă reprezentanţii comunei.

CIUGUban, moneda virtuală fără valoare de criptomonedă, care reprezintă o formă de recompensă pentru reciclare și colectare selectivă

Prima astfel de staţie a fost montată în curtea Şcolii Gimnaziale Ciugud, prima şcoală smart din mediul rural din România, fiind personalizată sub forma unui roboţel, care a fost numit „Verzulică – roboţelul reciclator”, iar copiii sunt provocaţi, până la sfârşitul vacanţei de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje şi să colecteze cât mai multe monede virtuale.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

La începutul noului an şcolar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanţa mici proiecte şi activităţi educaţionale sau extraşcolare.

În cea de-a doua fază a proiectului, administraţia locală din Ciugud va monta astfel de staţii de reciclare şi în alte zone din comună, iar cetăţenii ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele săteşti, care vor intra în acest program.

Cetățenii ar putea folosi moneda virtuală pentru a primi la schimb reduceri de taxe sau impozite

De asemenea, se analizează şi se lucrează şi la posibilitatea ca, în viitor, cetăţenii să poată folosi monedele virtuale pentru a primi anumite reduceri de taxe sau impozite, idee care ar presupune inclusiv promovarea unei iniţiative legislative în acest sens.

Primarul comunei Giugud: „Am lansat acest proiect prin care vrem să educăm viitorii cetăţeni ai Ciugudului”

„Protejarea mediului înconjurător este extrem de importantă pentru satele noastre. Pentru un viitor curat este nevoie ca noi, cei din prezent, să ne implicăm activ în protejarea naturii şi în reducerea poluării. Din păcate, ambalajele de aluminiu, plastic şi sticlă ajung acum în râuri şi în natură.

România este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la reciclare, iar acest lucru înseamnă penalităţi plătite de ţara noastră pentru neîndeplinirea obiectivelor de mediu.

În contextul în care aşteptăm legea returnării garanţiei, am lansat acest proiect prin care vrem să educăm viitorii cetăţeni ai Ciugudului. E important pentru copiii noştri să înveţe să recicleze şi să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moştenire pe care o vor primi”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

Proiectul pilot de la Ciugud este implementat de administraţia locală în parteneriat cu compania americană ENVIPCO

Proiectul vine şi în contextul în care România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile şi autorităţile locale sunt obligate să plătească anual sume importante de bani pentru neîndeplinirea obligaţiilor de mediu. De asemenea, în România, ar urma să se aplice de anul viitor legislaţia privind returnarea garanţiei percepută pentru ambalajele din plastic, sticlă şi aluminiu.