Probleme grave la furnizarea de gaze. Urmează scumpiri uriașe ale facturilor la gaze și energie electrică la iarnă

Sursa foto: Mediafax
  • Această problemă se adaugă scumpirii facturilor pentru energie.
  • Preţurile gazelor naturale sunt deja la niveluri record.
  • Directorul diviziei de trading a Centrica, spune că o iarnă lungă sau prea rece va duce preţurile şi mai sus.
  • Cererea pentru gaze naturale, folosite pentru producerea de energie, a fost ridicată anul acesta.
  • În UE, prețurile certificatelor de carbon s-au dublat în pandemie.

În cazul în care va fi o iarnă grea și în Europa va fi o criză a gazelor naturale, o parte din întreprinderile din domeniu vor falimenta, a atras atenția Centrica, o companie din Marea Britanie și unul dintre cei mai mari furnizori de utilități din regiune. Pe lângă majorarea facturilor la energie în cea mai mare parte a Europei, această situație ar agrava deficitul care provoacă un val global de inflație.

Preţurile gazelor naturale sunt deja la niveluri record pentru această perioadă, scrie Financial Times. Cotaţiile sunt şi de cinci ori mai mari decât acum un an. Există temeri că țările europene se vor confrunta cu o penurie de gaze la iarnă, când cererea, deja ridicată, va fi mai puternică. În prezent, livrările producătorilor şi exportatorilor sunt prea mici pentru ca distribuitorii să-şi umple depozitele.

Cassim Mangerah, directorul diviziei de trading a Centrica, spune că o iarnă lungă sau prea rece va duce preţurile şi mai sus, ceea ce va obliga unele companii cu consum mare de energie să-şi diminueze producţia. „N-am mai văzut aşa ceva în ceea ce priveşte preţurile“, a explicat ea. „Dacă va fi o criză de aprovizionare în această iarnă, piaţa va putea fi echilibrată prin activitatea economică.

Dacă preţurile ajung prea sus, atunci unele companii dependente de gaze ar putea decide ca pur şi simplu să nu mai producă.“ Altfel spus, unele afaceri şi-ar putea închide fabricile. O astfel de perspectivă o creează şi revenirea cu forţe noi a pandemiei de COVID. Tom Marzec-Manser, analist la firma de consultanţă ICIS, spune că situaţia cu aprivizionarea cu gaze „ mai degrabă s-a înrăutăţit în timpul verii, în loc să se îmbunătăţească“ în Europa. „De aceea şi cresc preţurile. Nu este de neconceput ca industria să-şi închidă producţia, dar dacă se întâmplă aşa, va fi pentru scurt timp, când cererea va fi maximă.“

Cererea pentru gaze naturale în domeniul energetic a fost exagerată

Cererea pentru gaze naturale, folosite pentru producerea de energie, a fost ridicată anul acesta la nivel global. Iarna a fost lungă în Europa şi Asia, ceea ce a epuizat rezervele, iar temperaturile ridicate din vară au însemnat o nevoie mai mare de aer condiţionat, adică de energie.

De asemenea, mai multe ţări au redus consumul de cărbuni, pentru a polua mai puţin, golul fiind acoperit cu gaze. În UE, preţurile certificatelor de carbon s-au dublat în pandemie. Rusia, cel mai mare exportator de gaze pentru Europa, a fost criticată pentru că nu suplimentează livrările pentru a ajuta la refacerea rezervelor naţionale.

Unii au văzut acest refuz ca un şantaj pentru ca statele europene să recunoască importanţa gazoductului rusesc Nord Stream 2, care ar aduce gaze ruseşti mai ieftine în UE, dar încă neterminat şi foarte controversat . Însă Gazprom, monopolul exporturilor de gaze ruseşti, a spus că Nord Stream 2, chiar dacă va intra în funcţiune, nu va suplimenta imediat livrările de gaze pentru Europa.

„UE are suficiente gaze pentru a satisface nevoile zilnice ale momentului, dar nu sunt destule pentru a reface rezervele“, a explicat Mangerah. „Dacă va fi o iarnă lungă,având în vedere unde suntem astăzi, va trebui să atragem GNL (gaze naturale lichefiate) indiferent de preţ.“ Una din industriile care pot fi afectate de o criză de energie este cea a oţelului.