• Fondul Suveran al Norvegiei ar putea să se retragă de tot din România
  • Guvernul norvegian vrea ca fondul să excludă o serie de acțiuni din portfoliu
  • România și Arabia Saudită sunt economii emergente cu riscuri, scrie Bloomberg

Bursa de la București ar putea pierde cel mai mare investitor din lume. Este vorba de Fondul Suveran Norvegian, care avea, la finalul lui 2020, investiții de 92,5 milioane de dolari la bursa locală.

Guvernul norvegian vrea să impună acum fondului, care deține 1,5% din totalul acțiunilor listate la nivel mondial, să excludă o serie de acțiuni din portofoliu. Asta pentru că vrea ca fondul să aibă investiții etice și sustenabile. În plus, Guverul din Norvegia spune că economiile emergente se lovesc acum de instabilități politice și financiare.

Iar România este chiar exemplul aici, alături de Arabia Saudită, scrie Bloomberg. Acest fond de investiții Are cam 67% din active în acţiuni, iar restul de 33% în imobiliare. Iar încasările se fac, în mare parte, din petrol.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?

„În teorie l-am putea numi fondul peștelui. Nici măcar nu am început să cheltuim banii obținuți din petrol”, spune Yngve Slyngstad, fostul șef al Fondului Suveran al Norvegiei.

Însă, finanțarea acestuia include și bani din industria pescuitului sau cea a laptelui, spune fostul șef al Fondului Suveran al Norvegiei. Dacă fondul s-ar lichida astăzi și banii ar fi împărțiți populației, atunci fiecare norvegian ar primi peste 210 mii de dolari, scrie Bloomberg.

Are active de 1.300 miliarde dolari, adică de cinci ori cât produce economia României într-un singur an. La final de 2020, fondul era investitor la opt companii listate la Bursa de la Bucureşti, cu o valoare totală a investiţiilor de circa 92 milioane de dolari, scrie Ziarul Financiar.