• Eurostat a publicat marți dimineață o analiză cu privire la volatilitatea extremă a prețurilor carburanților și lubrifianților pentru transportul personal.
  • Este un capitol la care România se situează pe locul 2 în Uniunea Europeană.

În ultimele două decenii, prețurile carburanților și lubrifianților pentru transportul personal în UE au fost extrem de volatile, cu rate anuale ale inflației cuprinse între -20% și +20%.

Această volatilitate a devenit recent foarte pronunțată, rata anuală de variație urcând de la un minim de -20% în mai 2020 la +23% în septembrie 2021, arată datele Eurostat.

Cele mai recente fluctuații de o magnitudine similară au fost înregistrate în urmă cu un deceniu, rata anuală de variație urcând de la un minim de -19% în iulie 2009 la un maxim de +20% în martie 2010.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

În septembrie 2021, Luxemburg a înregistrat cea mai mare rată anuală de variație dintre țările UE (+31%), urmată îndeaproape de România (+29%) și Slovenia (+29%).

Pe de altă parte, cele mai mici rate anuale de variații au fost înregistrate în Irlanda (+15%), Italia, Finlanda și Grecia (toate +18%).