• Acțiunile unui lanț de magazine de jocuri video din SUA au crescut cu peste 300% în ultima săptămână
  • Acțiunile au crescut, cu toate că GameStop a înregistrat pierderi de sute de milioane de dolari
  • Fenomenul a apărut în urma unui conflict dintre investitorii cu experiență și cei apăruți peste noapte

Acțiunile unui magazin de jocuri video din SUA au crescut cu peste 300% în ultima săptămână, ca rezultat al unei lupte între investitori apăruți peste noapte și cei profesioniști, relatează BBC.

Retailerul de jocuri video Gamestop, care încă deține magazine în mall-uri, este o relicvă într-o lume în care cumpărăturile s-au mutat în online. Cu toate acestea, prețul acțiunilor sale au crescut cu 120% miercuri în tranzacțiile de la New York.

Analiștii dau vina pe comercianții tineri, apăruți peste noapte, despre care spun că își asumă fonduri speculative, creând un conflict între generații. Ei cred că fenomenul s-ar putea răspândi în Europa, întrucât mai multe acțiuni au înregistrat fluctuații neobișnuite în tranzacțile de miercuri.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Neil Wilson de la markets.com spune că devine din ce în ce mai bizar: „Vedem niște afaceri foarte ciudate apărute în anumite colțuri ale pieței”.

Ce a determinat creșterea acțiunilor companiei GameStop?

Dar ce determină creșterile acțiunilor companiei GameStop? Cu siguranță nu veștile bune venite din firmă. GameStop este descris de către investitorii profesioniști ca „un retailer de mall care eșuează”, care a înregistrat o pierdere de 795 milioane de dolari în 2019 și probabil alte câteva sute în 2020.

Dar acest lucru nu îi descurează pe comercianții apăruți peste noapte, care folosesc platforme de tranzacționare gratuite sau la prețuri mici, cum este Robinhood. GameStop nu este singura companie pe care o vizează. Acești așa-ziși investitori își îndreaptă atenția și către Blackberry, AMC și Nokia Oyjis.

Ceea ce se întâmplă este un fel de „scurtcircuit”, adică un fond speculativ împrumută acțiuni la o companie de la alți investitori, în speranța că prețul acțiunilor va scădea. Fondul speculativ vinde acțiunile pe piețe la, de exemplu, 10 dolari fiecare, așteaptă până când acestea scad la 5 dolari și le cumpără înapoi. Acțiunile împrumutate sunt returnate proprietarului inițial, iar fondul speculativ generează un profit.

Frenezia GameStop l-a atras şi pe Elon Musk 

Frenezia GameStop a atras şi atenţia lui Elon Musk, care a postat „gamestonk“ pe Twitter. În urma postării, preţul acţiunilor GameStop s-a dublat.

Aproape un sfert din creșterea înregistrată de GameStop a a avut loc pe 26 ianuarie, când Elon Musk a postat pe Twitter „gamestonk”, un joc de cuvinte format din GameStop şi stonk, un slang pentru cuvântul stocks (acţiuni). În urma postării, acţiunile GME au înregistrat un raliu de 92%, urcând de la 76,8 dolari la 148 de dolari pe unitate.