Spania va plafona preţul gazelor naturale, va reduce impozitele şi va redirecţiona profiturile companiei energetice, ca parte a unui pachet menit să reducă preţurile în creştere ale energiei electrice, a declarat premierul Pedro Sanchez.

Pedro Sanchez spune că este inacceptabil ca firmele din energie să profite de preţurile ridicate ale pieţei pentru electricitate.

„Vom lua acele profituri extraordinare pe care le obţin companiile energetice și le vom transfera consumatorilor”, a spus premierul spaniol, citat de Reuters.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

El a adăugat că taxa specială pe electricitate ar scădea de la 5,1% la 0,5%.

Citește și Avertismentul unui consilier american: Actuala criză a gazelor este o problemă de viaţă şi de moarte

Sanchez a declarat că profiturile redirecţionate din utilităţi vor fi utilizate pentru a limita preţurile la gaz şi pentru a reduce costurile energiei pentru consumatori. El nu a dat alte detalii cu privire la modul în care ar funcţiona acest sistem.

Opoziţia şi organizaţiile civile au pus presiune pe coaliţia de stânga a premierului pentru a reduce facturile la electricitate.

Cabinetul urmează să aprobe pachetul la reuniunea sa săptămânală de marţi.

Măsurile vor reduce veniturile guvernamentale în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro, a spus Sanchez.

Cererea crescută de gaze naturale şi creşterea preţurilor la certificatele verzi au dus la majorarea preţurilor energiei electrice în multe ţări, inclusiv în Spania.

Preţurile spot ale energiei electrice, care reprezintă aproximativ o treime din facturile de energie electrică pentru consumatori, au depăşit nivelurile record, ajungând luni la un maxim de 154,16 euro pe megawatt-oră, potrivit operatorului de piaţă OMIE.