• Telemunca, criptoactivele şi investitorii individuali vor continua și în 2022.
  • Pandemia a dus la accelerarea unor tendințe care vor avea efecte și în anul 2022 asupra angajatorilor și a investitorilor.
  • Varianta Omicron oprește întoarcerea la birou, astfel că telemunca este o tendință ce crește acum.

Pandemia a accelerat disrupţia tehnologică în 2021 şi a creat tendinţe care sunt gata să continue şi anul viitor, scrie Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro.

Poate cea mai vizibilă dintre tendinţe pe pieţele financiare de la începutul pandemiei Covid-19 a fost interesul uriaş al investitorilor pentru tehnologie şi criptoactive în acest an, interes care se va manifesta, cel mai probabil şi în 2022.

O altă tendinţă care a fost accelerată de pandemie se referă la forţa de muncă. Organizaţiile au fost nevoite să reinventeze munca trecerea la telemuncă, care era incipientă înainte de pandemie, devenind dominantă, pe măsură ce întâlnirile prin zoom au înlocuit şedinţele faţă în faţă. În timp ce munca de acasă a fost impusă cu forţa multor companii în 2020, cu un preaviz de doar câteva săptămâni, anul acesta firmele au reuşit să planifice mai bine şi să îşi consolideze procesele de lucru la distanţă.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Anul viitor, această reinventare continuă ar trebui să devină intenţionată, mai ales că varianta Omicron face ca întoarcerea la birou să fie şi mai problematică. Chiar şi marile companii precum Google, care iniţial au fost foarte ferme în a readuce angajaţii la birouri, au amânat de mai multe ori datele revenirii.

În 2021 a crescut ascensiunea investitorului individual, oamenii obişnuiţi tranzacţionând din confortul locuinţei lor pe bursele mondiale folosind platforme online uşor accesibile. Acest trend aduce noi generaţii de investitori spre pieţele financiare globale. Studiul eToro Retail Investor Beat, un sondaj care a chestionat 6.000 de investitori individuali din 12 ţări, a arătat că România are cel mai mare număr de investitori tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani, dintre toate ţările analizate. Trendul micilor investitori a luat amploare şi se va dezvolta în 2022 cu toată viteza.

În ciuda corecţiilor recente de preturi, criptoactivele au avut un an foarte bun, Bitcoin fiind în creştere cu peste 70% anul acesta în dolari. În 2022 este posibil să asistăm la o adopţie mai largă a criptoactivelor, deoarece aplicaţiile financiare descentralizate DeFi – capătă maturitate şi propun aplicaţii în lumea reală. Acest lucru va presa comunităţile din spatele monedelor de tip meme să treacă dincolo de natura speculativă a acestor monede pentru a construi noi infrastructuri şi a inova dincolo de hype. Este posibil să vedem o accelerare a adoptării pieţei cripto odată cu introducerea unor noi vehicule de investiţii, dincolo de bitcoin, dar vom vedea şi o reglementare mai puternică.

În timp ce pieţele sunt foarte atente la aşa-numitele lebede negre, evenimente majore imprevizibile – iar pandemia a adus mai multe începând cu 2020 – am putea vedea în 2022 lebede mai albe, respectiv o normalizare a situaţiei. Creşterea PIB-ului, redeschiderea economiilor, ajustarea lanţurilor de aprovizionare şi o posibilă relaxare a inflaţiei ar putea aduce ingredientele pentru încă un an cu plusuri pentru investitori.

Criptomonedele şi materiile prime şi-ar putea continua raliul împreună cu acţiunile, pe măsură ce mai mulţi investitori intră pe piaţă. Dar există unele ameninţări care sunt dificil de evaluat în acest moment. Tensiunile geopolitice din Europa şi Asia, comportamentul virusului şi răspunsurile guvernelor la acesta, ar putea influenţa pieţele. Deşi există o mulţime de elemente care indică un 2022 foarte bun, investitorii trebuie să-şi diversifice portofoliile pentru a face faţă neprevăzutului.